Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejält osäkert om räntan

Annons

Allt fler räntebedömare tror att Riksbanken sänker styrräntan i veckan.

Men alla är inte övertygade om att det blir någon sänkning alls - medan andra spekulerar i en jättesänkning.

Konjunkturpilarna pekar i alla möjliga riktningar men de flesta bedömare har landat i prognosen att det blir en räntesänkning på tisdag. Då skulle dagens styrränta sänkas från 1,0 procent till 0,75 procent, i ett försök att höja temperaturen i den svenska ekonomin.

Marknadens prissättning antyder också att det blir så, med en stor sannolikhet på drygt 80 procent. Och 13 av 18 ränteanalytiker tror på sänkning i en Reutersenkät.

Även om många skuldtyngda låntagare håller tummarna är SBAB:s chefekonom Tor Borg inte säker på att Riksbanken verkligen kommer att leverera någon sänkt ränta.

Det är fortfarande 50-50 huruvida det blir en sänkning eller inte. Om jag skulle tvingas sätta pengar på det ena eller andra satsar jag på att de inte sänker, säger Borg.

Riksbankens bekymmer med stigande bostadspriser och växande bolån har inte försvunnit. Sedan Riksbankens oktobermöte har visserligen BNP-utfall och inflationsstatistik pekat mot en sänkning.

Men samtidigt har konjunkturbarometrar och annat sett lite starkare ut än man tidigare trott. Så det handlar om vilken vikt de väljer att lägga vid de olika indikatorerna, säger Borg.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, tror på en sänkning från Riksbanken med en kvarts procentenhet. Men han är inte helt främmande för att den blir större, en sänkning ner till 0,5 procent.

Tittar man bara på de ekonomiska argumenten och hur det ser ut i svensk ekonomi så kan jag finna argument för 50 punkter (hundradels procentenheter) så ammunitionen finns där. Sedan tror jag väl inte att de gör det men det kan också bli en sänkning med 25 punkter och att man lägger in en sannolikhet för ytterligare en sänkning i februari, säger Bergqvist.

Mer läsning

Annons