Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill satsa mer på skolan

Annons

Moderaterna är beredda att satsa mer pengar på skolan i kommande budgetförslag, sade moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt jultal på Högloftet på Skansen.

När Sverige jämförs med andra länder ligger vi ofta i världstopp och det är jag stolt över. Men det gäller inte riktigt på skolans område, sade Reinfeldt och tillade att det duger inte med sjunkande matteresultat om Sverige fortsatt vill vara en ingenjörsnation.

Reinfeldt valde att ägna hela talet åt skolans utveckling och sade att Moderaterna, inför valet 2014, överväger att föreslå att skriftliga betyg ska ges ännu tidigare än i sjätte klass.

Vi är åter beredda att ta steget, att ta betyget lägre ner i åldrarna, sade Reinfeldt.

Han hävdade att det är oerhört viktigt att i tidig ålder fått ett mått på var en elev står eftersom det då, enligt Reinfeldt, ger en möjlighet att stötta elever som behöver stöd innan det är för sent.

Partiet är också berett att satsa mer på att stärka rektorerna.

Moderatledaren försökte göra en särskild poäng av de många förslag som den borgerliga regeringen lagt fram på skolans område sedan 2006 genom att veckla ut en lång lista bredvid julgranen på Högloftet. Men nu är det dags att hålla igen.

De stora reformerna är gjorda. Nu måste vi låta de tidigare reformerna sätta sig och ge alla i skolan arbetsro. Men vi måste också hela tiden vara beredd att lägga till pusselbitar.

I talet återgav han intryck från de skolbesök han gjort under hösten. Trots mätningar som visar på sjunkande resultat, som måste åtgärdas, så är den svenska skolan bättre än sitt rykte, hävdade han och riktade ett stort tack till alla som arbetar i skolan för det energiska arbete de gör.

Ett arbete som ni aldrig får något tack för.

Utbildningsminister Jan Björklund välkomnar att Moderaterna nu är öppna för tidigare betyg.

Detta öppnar för en bred enighet i Alliansen om tidigare betyg och innebär att betygsfrågan blir en valfråga, säger han.

TT: Men behöver inte skolan arbetsro nu?

De stora reformerna är genomförda. Att flytta ned betygen i årskurserna är ingen systemförändrande reform, säger Björklund.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tycker att det var sorgligt att lyssna på Fredrik Reinfeldt.

Det kan inte ha undgått någon vilka problem vi har i skolan med sjunkande resultat, färre som når resultaten och 13 000 som inte går gymnasiet. När arbetsmarknaden ställer allt högre krav på kompetens så är Reinfeldt i stort sett nöjd, sade han i en kommentar efter talet. Han nästan raljerade och spexade om vad som gjorts, bara några pusselbitar kvar. Det är häpnadsväckande. Ju längre de varit vid makten, desto mer är det vårt fel. Det verkade desperat och sorgligt, sade Löfven.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén, hade också invändningar.

"En överväldigande majoritet av lärarna säger nej till ännu lägre betyg, för de vet att det inte höjer resultaten i skolan utan ökar lärarnas arbetsbelastning än mer. Därför är det oroande att regeringen vill tvärt om", skriver hon i ett uttalande.

"Om regeringen ändå väljer att lägga på mer arbetsuppgifter i form av tidigare betyg så måste annat plockas bort. Det är därför välkommet att statsministern öppnar för mer resurser. Det behövs till fler lärare och lärare som har tid till varje elev. Det är helt avgörande för de svenska elevresultaten."

Men Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbunds ordförande, var mer positiv.

Vi har sagt att vi är för tidigare betyg i skolan, vi är glada för att Fredrik Reinfeldt nu ansluter sig till den tanken, men nu måste vi först avvakta den reformen som just genomförts, vi måste låta den sätta sig. När den gjort det så låt oss lärare då utreda om det är lämpligt med ännu tidigare betyg i skola. Jag tycker att Reinfeldt är för ivrig, lärarna har fått alldeles för lite fortbildning och för lite pengar har anslagits till skolsektorn, vi måste klara av det innan vi gör ännu en stor reform, säger Fjelkner.

Mer läsning

Annons