Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt vill inte bojkotta OS

Sverige ska inte bojkotta OS i Peking på något sätt.

Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som därmed sätter ner foten i debatten om hur Sverige ska protestera mot Kinas Tibetpolitik.

- Min uppfattning är att vi inte ska bojkotta, varken invigningsceremonin eller OS, sade Reinfeldt till journalister vid inledningen av Globaliseringsforumet vid Riksgränsen på tisdagen.

- Det var väl bekant för världen när IOK fattade sitt beslut 2001 att Kina inte är ett land som fungerar så som vi tycker att en demokrati ska fungera.

OS-facklan har mottagits med kraftiga protester i London och Paris. I Frankrike håller president Nicolas Sarkozy dörren öppen för att franska politiker inte ska vara närvarande vid invigningen. Den svenska regeringen kommer att representeras av kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Mona Sahlin (s) tycker det är oklokt av Reinfeldt att utesluta något alternativ.

- Jag tycker att regeringen bör överväga en politiskt bojkott, säger hon.

- Om det vore OS i dag så skulle jag absolut kräva det. Nu har Kina fram till augusti på sig att visa att man tar protesterna på allvar.

Sahlin påpekar att Sverige har en chans att utöva ett unikt tryck på Kina genom att hota med en bojkott.

Inte heller folkpartiets utrikespolitiska taleskvinna Birgitta Ohlsson tycker att en bojkott ska uteslutas.

- Jag tycker inte att vi ska stänga dörren ännu, utan följa utvecklingen och se vad som händer, säger hon.

Ohlsson menar att kultur- och idrottsministern borde göra någon markering i Kina, till exempel i form av ett kinesiskt sorgeband runt handleden.

Statsminister Reinfeldt ska inom kort åka till Kina. Både Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson kräver att Reinfeldt tar upp fyra namngivna fängslade människorättsaktivister i samtalen med kinesiska ledare.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly vill att statsministern tar upp rättigheterna i arbetslivet i Kina.

- Det bedrivs en kapitalistisk rovdrift på människor, kombinerat med enpartisystem. Det är det sämsta av två världar, säger Ohly.

- Men jag är rädd för att han åker till Kina som ambassadör för svenska storföretag och inte som ambassadör för mänskliga rättigheter.

Statsministern betonar att han inte tänker vara passiv under Kinaresan, men att han inte har bestämt sig om han ska ta upp enskilda fall.JAN WINTER/TT