Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt till Nato-toppmötet

Statsminister Fredrik Reinfeldt reser till Nato-toppmötet i Bukarest den 2-4 april tillsammans med utrikesminster Carl Bildt och försvarsminister Sten Tolgfors.

Det bekräftar statsrådsberedningens presschef Niclas Bengtsson.

Toppmötet, där både USA:s president George W Bush och Rysslands avgående president Vladimir Putin deltar, är det största hittills i alliansens historia och har en allt överskuggande fråga: situationen i Afghanistan.

Det allt mer bekymmersamma läget där kommer också att diskuteras vid ett separat möte med ISAF-staterna, det vill säga de Natoländer och övriga stater, bland dem Sverige, som bidrar med trupp i Afghanistan. I det mötet deltar också EU, FN och Världsbanken.

I Bukarest hålls också ett möte med länderna i Partnerskap för fred (PFF). Sverige har sedan 1994 samarbetat med Nato inom ramen för PFF, som är ett praktiskt inriktat samarbetsprogram mellan Nato och icke-Natoländer i Europa, Centralasien och södra Kaukasien.

Detta möte sker inom ramen för det Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR). Detta inrättades 1997 som den politiska ramen för PFF-samarbetet och är ett forum för informationsutbyte och en säkerhetspolitisk dialog mellan Nato och partnerländerna.

Däremot ser det inte ut som om den svenske statsministern reser till Bukarest med något besked om huruvida Sverige vill ställa upp i Natos snabbinsatsstyrka (NRF). Sverige har fått en förfrågan från Nato och sagt att man ska utreda frågan i nära samarbete med framför allt Finland. Tidigare har försvarsminister Tolgfors sagt att regeringen skulle försöka ha ett svar klart i vår.

Finland beslutade i början av månaden att delta i NRF:s verksamhet. Utrikesminister Carl Bildt sade då att Sverige inte behöver lämna något svar i Bukarest, utan har tid till i höst för att bestämma sig.LEIF SVENSSON/TT