Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt risar EU-budgetbud

Annons

Sverige bör även i fortsättningen ha rabatt på EU-avgiften enligt Fredrik Reinfeldt. Men Ulf Holm (MP) tolkar Reinfeldt som att Sverige ska förbereda sig på att det kan gå åt helskotta.

EU:s budget lär förbli "omodern" men regeringen ska kämpa för en fortsatt "substantiell rabatt" på den svenska EU-avgiften i de svåra slutförhandlingarna om EU:s långtidsbudget i Bryssel, uppgav statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i riksdagens EU-nämnd.

Men det finns stort tryck på att den svenska avgiften ska öka på grund av den goda utvecklingen i svensk ekonomi, sade Reinfeldt i EU-nämnden inför torsdagens och fredagens toppmöte.

EU-nämndens vice ordförande Marie Granlund (S) undrade vad statsministern menade när han talade om att den svenska rabatten ska vara på en rimlig nivå.

Vi vill att den ska vara kvar i samma proportion som i dag, sade Granlund.

Reinfeldt sade att det bara är de fem länder som i dag har någon form av rabatt på EU-avgiften som vill att rabatterna ska vara kvar. De 22 övriga länderna vill inte det.

Redan det är en dålig nyhet, sade Reinfeldt och tillade att det bara är ett av de fem länder som har rabatt som har ett fördragsfäst skydd för den, nämligen Storbritannien.

2012 betalar Sverige 31,3 miljarder kronor till EU och får tillbaka 13 miljarder i stöd och bidrag, enligt EU-upplysningen.

Reinfeldt framhöll att han och företrädare för övriga rabattländer kan få det rätt hett om öronen på toppmötet, men att regeringens ambition är att så mycket som möjligt av värdet på den nuvarande svenska rabatten, motsvarande tre miljarder kronor netto, ska bestå. Enligt Reinfeldt blir det dock en mycket hård kamp.

Miljöpartisten Ulf Holm sade, efter statsministerns beskrivning av läget inför toppmötet, att han mest tyckte det lät som att regeringen förbereder riksdagen på att det kan gå åt helskotta. Holm undrade dels om statsministern är beredd att använda möjligheten till att lägga in veto mot ett förslag som avviker för mycket från svenska önskemål, dels var den svenska smärtgränsen går.

Jag har varit väldigt försiktig med att använda v-ordet, sade Reinfeldt och hävdade att det riskerar att låsa allt från start.

Han tillade att hans budskap till EU-ordföranden Herman van Rompuy, vid det enskilda möte som Reinfeldt och hans kollegor var och en ska ha med van Rompuy inför toppmötet, kommer att vara "strikt".

Statsministern framhöll också att det finns en risk i att gå för hårt fram med sina krav eftersom det kan betyda att det går ut över det återflöde av olika EU-stöd, till jordbruk och landsbygd, som Sverige får miljarder i varje år.

Mer läsning

Annons