Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt på toppmöte i Kiev

Klimat- och energifrågorna dominerar när EU håller toppmöte med Ukraina i Kiev på fredagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffar redan på förmiddagen Ukrainas president Viktor Jusjtjenko. Senare under dagen väntar också möten med landets andra två dominerande politiker: premiärminister Julia Tymosjenko och oppositionsledaren Viktor Janukovytj.

Att EU-ledningen träffar alla tre beror på det kommande presidentvalet i Ukraina den 17 januari, där trion kämpar hårt mot varandra.

För EU:s del handlar mötena mest om att lova fortsatt stöd till Ukraina, vem som än vinner valet, och inskärpa vikten av att leveranserna av rysk gas genom Ukraina i vinter fungerar som de ska, även om det råder valrörelse.

På energisidan har dessutom EU på svenskt initiativ nyligen lanserat ett omfattande energieffektiviseringsprogram för att få hela den ukrainska energisektorn att fungera bättre.