Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt lovar inte mer sänkt skatt

Annons

Fredrik Reinfeldt vill inte gå till val 2014 på löften om fler skattesänkningar. Resurserna som kan finnas bör läggas på skolan, enligt statsministern.

Jag vill inte lova något som jag inte kan leverera, sade han på en pressträff i riksdagen i dag.

Reinfeldts bedömning är att det inte finns budgetutrymme för fler sänkta skatter, även om han betonar att han inte stämt av det med sina allianskollegor. Däremot kommer oppositionens krav på höjda skatter att behöva pareras.

Det enda riktigt säkra löfte jag kan ställa ut är att jag lovar att vi ska ha ordning i de offentliga finanserna, säger Reinfeldt.

Han vill inför nästa mandatperiod prioritera satsningar på fler undervisningstimmar i skolan, fler förstelärare och fler speciallärare.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att han är lite förvånad.

I sju år har regeringen prioriterat skattesänkningar framför skolan, hävdar Fridolin och hänvisar också till det budgetförslag från regeringen som riksdagen nu behandlar, med tonvikt på skattesänkningar. Menar statsministern allvar med det han säger borde han prioritera skolan framför det femte jobbskatteavdraget, men det har jag inte hört något om, säger Fridolin.

Reinfeldt hänvisar också till att utrymmet för att öka på statens utgifter i budgeten är trångt 2015.

Då är det viktigt att de investeringar vi gör riktas mot framför allt bättre utbildning. I övrigt tror jag att utrymmet kommer att vara rätt begränsat så därför är jag nu inställd på att skjuta skattesänkningar, om de kommer, till en senare tidpunkt. I stället kommer valet väldigt mycket att handla om att vi föreslår oförändrade skatter och mot oss står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som kraftigt vill öka skatten.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tror inte riktigt på statsministerns tal om ändring i skattepolitiken.

Jag skulle vilja se något mer konkret innan jag ser det som något annat än ett icke-besked, säger hon.

Hon tillägger att om Reinfeldt menar allvar kunde statsministern börja med att dra tillbaka handlingarna som skickats ut inför Moderaternas stämma i slutet av veckan. Där föreslår partiledningen att M ska fortsätta med ytterligare jobbskatteavdrag, sänkningar som berör låg- och medelinkomsttagare, när utrymme finns.

Även i höstens budget ska ju allt lösas med skattesänkningar, säger Andersson.

Mer läsning

Annons