Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt kan stoppa S-MP-regering

Annons

En regering med bara S och MP kan komma att fällas av Alliansen, säger Fredrik Reinfeldt.

Ett tidigare löfte om att låta största blocket regera inbegriper Vänsterpartiet, enligt statsministern.

Alliansen kan efter en eventuell valförlust försöka stoppa en minoritetsregering med enbart S och MP. Även om S och MP tillsammans är större än Alliansen, så är det inte givet att Alliansen lägger ned rösterna när riksdagen ska ta ställning till en regering efter valet.

Nej, det är inte givet, för då blir Vänsterpartiet en del av en opposition, säger Reinfeldt till TT.

Han har tidigare gett beskedet att om de rödgröna blir större än Alliansen, så är det rimligt att de får bilda regering även om de inte har majoritet i riksdagen. På så sätt isoleras Sverigedemokraterna från inflytande.

Reinfeldt uppger i Svenska Dagbladet att då har han även räknat med Vänsterpartiet i en sådan regering.

I förra veckan gav S-ledaren Stefan Löfven Miljöpartiet en särställning i regeringsfrågan genom att peka ut partiet som en "naturlig samarbetspartner". Samtidigt lät Löfven dörren vara öppen för samarbete även med borgerliga partier. Det är det S-beskedet som Reinfeldt nu reagerar på.

Det är "välkommen till 2010-talet och dags att vakna" som gäller för Socialdemokraterna, säger Reinfeldt. Tiden då stora partier kunde förlita sig på att små partier var lydiga röstboskap i riksdagen är förbi.

Reinfeldt pekar på att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sagt att om V inte ingår i en rödgrön regering så går partiet i opposition. Han menar att om tiderna blir hårda och besparingar krävs, då blir det svårt för en minoritetsregering att förlita sig på ett oppositionsparti i riksdagen för att få igenom sina förslag.

Det är då man behövs i regeringen, det är då man ska ta långsiktigt ansvar.

TT: Betyder inte det du säger i dag att du låter Sverigedemokraterna få avgöra regeringsfrågan?

Nej, det får de därigenom inte. I kraft av det finanspolitiska ramverket har vi i fyra år kunnat visa, precis som Sverige faktiskt har fungerat lång tid förut, att man kan överleva som minoritetsregering så länge den opposition som finns i riksdagen inte förenas i vilka mål de har för Sverige och röstar ned dig, säger Reinfeldt. Precis som S byggde sina minoritetsställningar på att V och de borgerliga inte hamnade i samarbeten, så bygger min politik på att Sverigedemokraterna och de rödgröna inte förenas i sina politiska syften, åtminstone inte för ofta.

TT: Men om ni röstar nej till en S-MP-regering då kan ju SD välja om de vill fälla en sådan regering eller inte?

Återigen: Det finns inget som hindrar Stefan Löfven att ta in de realiteter som råder och släppa in Vänsterpartiet.

S-ledaren Stefan Löfven tycker att Fredrik Reinfeldt ska sluta "taktisera" och i stället prata politik.

Han trasslar till det för sig ytterligare nu i regeringsfrågan. Nu säger han att han sitter kvar även om han förlorar valet. Man kan inte tolka det på något annat sätt, säger Löfven till TT.

Mer läsning

Annons