Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt i talarstafett i FN

Annons

Årets allmänna debatt i FN är i gång. I natt svensk tid väntas statsminister Fredrik Reinfeldt hålla Sveriges nationella anförande på temat fattigdomsbekämpning och kvinnors rättigheter.

Det är en talarstafett för världens ledare denna vecka i FN:s generalförsamling. Syrien väntas bli ett återkommande ämne, men det största intresset riktas mot vad USA:s president Barack Obama och hans iranske kollega Hassan Rohani kommer att säga om varandra.

Reinfeldt blir tisdagens siste talare, om det inte blir förseningar.

Inför anförandet sade Reinfeldt att han tänkte prata om de nya fattigdomsbekämpningsmål som FN ska anta från 2015, samt om kvinnors rättigheter - vilket inte många gör.

Det är viktigt för oss från svensk utgångspunkt att betona. Vi beräknar att en miljard kvinnor utsätts för våld och sexuella övergrepp runtom i världen. Och vår utgångspunkt är att om kvinnors makt över hushållsekonomin ökar, leder det till att mer resurser går till utbildning och mat. Och när kvinnor får mer makt i politiken runtom i världen brukar det innebära att korruptionen minskar.

Kvinnors rättigheter och möjligheter har blivit en svensk profilfråga, enligt Reinfeldt.

Det är viktigt både att visa på utsattheten för många kvinnor, men också den potential som ligger i att förändra världen på ett sätt som ger kvinnor mer makt och inflytande. Jämställdhet leder till en bättre värld.

Mer läsning

Annons