Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt har retat upp Klaus

Tjeckiens president Vaclav Klaus är sur på statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt Klaus skulle ingen få veta vad de båda talat om på telefon. I stället kallade Reinfeldt till pressträff.

I fredags eftermiddag höll president Klaus en presskonferens i Prag för att klargöra vilka nya villkor han ställer för att skriva på EU:s nya fördrag. Men det var en irriterad president.

Jag planerade den här presskonferensen lite senare, definitivt inte i eftermiddag, sade Klaus enligt sin egen hemsida.

Klaus anklagade därefter EU-ordföranden Reinfeldt för att ha brutit en överenskommelse om att inte avslöja vad de båda talat om på telefon. Nu tvingades Klaus "ut på banan" för att stoppa spekulationer.

Reinfeldts stab tillbakavisar helt Klaus uppgifter om en överenskommelse mellan Reinfeldt och presidenten om att ingenting säga till pressen.

Tvärtom berättade statssekreterare Gustaf Lind för mycket nära medarbetare till Klaus att det verkligen blir samtal med medierna, säger Roberta Alenius, Reinfeldts pressekreterare.

Vi sade att vi kommer att prata med en internationell nyhetsbyrå och med svenska medier, och de sade ok och det fanns över huvud taget ingen sådan överenskommelse i samtalet, säger Alenius till TT.

Telefonsamtalet som Klaus refererar till kom till efter att Reinfeldt i fem dagar försökt att komma i kontakt med presidenten. Efter Irlands ja till Lissabonfördraget och underskrift av Polens president i helgen är det bara den EU-kritiske Klaus påskrift som saknas för att det nya regelverket ska kunna träda i kraft.

Klaus själv hade tänkt att dra ut på tiden mer genom att först invänta att den tjeckiska författningsdomstolen ger besked om huruvida fördraget är förenligt med landets grundlag.

Men EU-ordföranden Sverige anser tvärtom att de nya villkoren presenteras väl sent.