Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt bjuder in till nytt möte

EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt, ställde in sitt planerade anförande för att i stället försöka få till stånd ett räddningsmöte på högsta nivå mellan de viktigaste aktörerna i klimatförhandlingarna. EU ska under kvällens galamiddag hos den danska drottningen försöka övertyga ledare att komma till mötet.

Vi kommer att använda middagen för att försöka få ihop detta möte och gå på ledare, säger Reinfeldt Vi är här för att göra skillnad och nu är snart merparten av stats- och regeringscheferna här. Vi tänker föra ihop en grupp av länder som vi hoppas ska hitta grunderna för en lösning.

TT: Blir det mötet av?

Vi tänker ta initiativet till det och vi tänker rikta oss direkt till stats- och regeringschefer. Vi tror att det är på den nivån ansvaret ska ligga.

TT: Kommer Kina att vara med?

Det vet jag inte. Vi kommer att försöka bjuda in de viktigaste länderna. Det är viktigt att få plats för ett samtal och visa att vi gör någonting och inte låta oss stoppas av formaliahänvisningar och det som har bundit det här mötet under alltför lång tid. Nu är ledarna på plats, nu gäller det att visa ansvarstagande.

TT: Hur stor är risken för ett fiasko?

Det spekulerar vi inte i nu, det kommer att pratas länge om hur det här har gått i efterhand.

Statsministern ser särskilt positivt på att finansieringsfrågan verkar vara nära en lösning.

I och med att både EU och USA visat att de är villiga att ta ansvar för finansieringen har vi kommit långt. Och då har vi också blottlagt det verkligt väsentliga - minskningen av växthusgasutsläppen, säger Reinfeldt.

Han påpekar att det krävs positionsförflyttningar av både USA och Kina för att utsläppen ska kunna reduceras tillräckligt mycket. I nuläget skulle de samlade buden från länderna ge en total minskning på 18 procent år 2020 jämfört med 1990. Enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs minst 25 procent om tvågradersmålet ska nås.

Vi är inte så långt från vad som behövs. Det fattas några procentdelar. Det skulle kunna lösas om USA rörde på sig lite, säger Reinfeldt.

Reinfeldt hoppas att USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska delta i mötet. Han uppgav också att andra EU-ledare varit i kontakt med president Barack Obama under dagen. Obama anländer dock först på fredag morgon.