Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt anser Kina måste göra mer

Annons

Efter samtal med de kinesiska ledarna säger statsminister Fredrik Reinfeldt att Kina på längre sikt måste göra mer för klimatet.

Men han tror inte Kina kommer lova mer före eller under FN:s klimatmöte i Köpenhamn.

Nej, det uppfattas som att Kina har lagt sitt bud, säger Reinfeldt till TT i Peking.

Tvådagars-mötet EU-Kina avslutades på tisdagen. EU-ordförande Reinfeldt och kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffade premiärminister Wen Jiabao och president Hu Jintao. En vecka före Köpenhamnsmötet, där världens ska förhandla en fortsättning på Kyotoavtalet, dominerade klimatet.

I veckan lovade Kina, världens största utsläppare av växthusgaser, att till 2020 minska utsläppen med 40-45 procent "per BNP-enhet" jämfört med 2005. Men med rusande ekonomi ger det ändå kraftig ökning av utsläppen. Ingen tid sattes heller, som EU velat, för när utsläppen ska börja minska.

"Ytterligare åtaganden"

Något juridiskt bindande avtal väntas inte i Köpenhamn. I stället talas om en politisk överenskommelse om de viktigaste punkterna, för vidareutveckling under nästa år. Allt ska dock vara klart att träda i kraft efter 2012.

Och Reinfeldt pekar nu framåt vad gäller Kina, om behovet att göra mer och om hur de redan uttalade löftena ska genomdrivas.

Det kommer att krävas fortsatt arbete efter Köpenhamn när det gäller hur det genomförs i lagstiftningen och - menar jag - också behov att återkomma till ytterligare åtaganden i Kina. De är så pass avgörande för den globala påverkan på klimatet.

Barroso hoppas

TT: Vad ser du för möjligheter att de ändå rör sig i Köpenhamn?

Förmodligen ganska små, för att de avvaktar ju fortsatt också hur finansieringslösningarna ska se ut - och det är ju naturligtvis de mest utvecklade delarna av världen som ska ansvara för det, svarar Reinfeldt.

Barroso säger att EU-sidan under mötena legat på kineserna med frågor om de kan tänkas rucka på sig ytterligare.

Vi är på förhandlingshumör, och jag hoppas fortfarande att det blir möjligt att nå en överenskommelse i Köpenhamn, säger Barroso till TT.