Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reglerna för svårt sjuka ändras

Regeringen backar efter kritiken om att svårt cancersjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden. Redan på tisdag lägger regeringen fram ett förslag till lagändring.

De borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har enats om att lägga fram en lagändring. Det ska ske redan på tisdag i nästa vecka genom ett initiativ i utskottet, meddelade de på en presskonferens.

Det är orimliga fall som blivit kända den senaste veckan, sade socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M).

Då kommer ett undantag läggas till vid prövningen mot hela arbetsmarknaden vid 180 dagar. Även personer med en mycket allvarlig sjukdom som gradvis försämras ska undantas.

I en debattartikel häromdagen protesterade läkare och vårdpersonal mot att svårt cancersjuka personer ombetts söka heltidsjobb, även om de arbetar deltid på sitt tidigare jobb. Då är det absurt att de ska tvingas söka heltidsjobb hos någon annan, några sådana jobb finns inte annat än i teorin, enligt kritikerna.

Personer som har en mycket allvarlig sjukdom och vars arbetsförmåga gradvis försämras ska undantas, sade Axén.

Enligt de nuvarande reglerna ska man efter 180 dagars sjukskrivning se om personen kan ta något annat jobb på arbetsmarknaden än sitt gamla. Det är från den regeln som ett nytt undantag ska införas.

Förslaget ska läggas fram i socialförsäkringsutskottet på tisdag, riksdagen ska ta beslut före jul och regeländringen ska träda i kraft den 1 januari 2010.