Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regler för svårt sjuka anpassas

Långtidssjukskrivna ska, om det finns särskilda skäl eller om det skulle vara oskäligt, slippa kravet på att söka jobb på hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning, anser riksdagens socialförsäkringsutskott.

Riksdagen ska debattera utskottets förslag, en anpassning av de nya reglerna i sjukförsäkringen som infördes i juli 2008, under fredagen och ta beslut på måndag den 14 december. Reglerna ska träda i kraft den 15 januari, men tillämpas redan från den 1 januari.

Oppositionen säger nej. Den vill i stället att regeringen ska komma med ett nytt förslag med rätt till en individuell prövning där "de dogmatiska tidsgränserna och utförsäkringen upphör". Oppositionen vill också att regeringen i vårens tilläggsbudget anvisar pengar som täcker kostnaderna för en sådan regelförändring.

Försäkringskassans analys tyder på att cancersjuka inte bedöms hårdare sedan de nya sjukförsäkringsreglerna infördes 2008, konstaterar socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M).

Men blotta misstanken om tolkningen har blivit hårdare är skäl nog för att ändra i lagen, hävdar hon.

Det är inte rimligt att människor som är svårt sjuka ska gå ut och söka jobb på den reguljära arbetsmarknaden, det har varit regeringens intention hela tiden och Försäkringskassans statistik visar ju att det är så, säger Husmark Pehrsson till TT efter en frågestund i riksdagen där hon fick flera frågor om sjukförsäkringen.

TT: Försäkringskassan säger att inget har hänt men ni säger att ni måste göra något ändå?

Ja, vi gör det för att det blir väldigt mycket oro hos många svårt sjuka och det tar jag till mig. Finns det minsta risk att något ska kunna missuppfattas när det gäller Försäkringskassans tolkning, måste vi rätta till det, säger Husmark Pehrsson.