Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Registret över romer bedöms olagligt

Annons

Skånepolisens registrering av framför allt romer är "i flera avseenden olaglig", enligt säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Samtidigt anser nämnden inte att registret bygger enbart på etnicitet.

Vi har hittat många olagligheter i detta register och vi är starkt kritiska, sade säkerhets- och integritetsskyddsnämndens ordförande Sigurd Heuman vid dagens presskonferens.

Däremot anser han inte att det handlar om ett etniskt register.

Min förundersökning är inte inriktad på den etniska frågan utan hur man har hanterat de här uppgifterna, säger överåklagare Mats Åhlund till TT.

Han har i sin förundersökning om registret delgivit två poliser misstanke om tjänstefel. Men samtidigt har Åhlund redan tidigare nått samma slutsats som nämnden i fråga om det är en etniskt grundad registrering eller inte.

Därför berör Åhlunds utredning de regleringar som polisdatalagen sätter, som exempelvis ändamål, omfattning och gallring med registret.

Han vill dock ännu inte exakt gå in på vilken eller vilka av dessa regleringar poliserna misstänks ha brutit mot.

Jag vill förbehålla mig rätten att vara lite tystlåten med exakt hur misstankarna ser ut, för vi ska ju höra misstänkta.

Sigurd Heuman redogjorde för innehållet i olika datafiler som Skånepolisen använt i registreringen.

Kritiken gäller bland annat att registrets ändamål har varit alltför vitt och att det inte varit ordentligt reglerat vem som får använda uppgifterna i det, enligt säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som slår fast att integritetsskyddet brustit.

En lämplig åtgärd från polismyndigheten vore nu att att "gallra det helt och hållet, att det försvinner", säger han.

En annan väg är registervård. Att bestämma ett ändamål och sedan gå igenom varje person för sig, behöver den personen vara med eller inte?

Heuman vill inte peka ut någon som ytterst ansvarig.

Vi har inte ansvarsfrågan uppe. Det är en sak för åklagaren.

Registreringen har inte ägt rum enbart på grund av etnicitet, sade Heuman.

På den punkten blir det ingen kritik.

Det är en viktig punkt för Skånepolisens chefsjurist Monica Nebelius.

Jag reagerar mest på att man säger att det inte är ett etniskt baserat register och att om vi rättar till de punkter som påpekas så kommer vi att kunna använda registret igen. Men sedan kommer vi att ta till oss kritiken naturligtvis och rätta till det, och det är ett arbete som redan pågår.

Det går inte att i efterhand kontrollera vilka som gått in och tittat i registret, vilket nämnden kritiserar.

Inte heller har det skett någon gallring i registret. En annan allvarlig brist är att det inte tydligt framgått om en person som registrerats är misstänkt för brott eller inte.

Frågan om eventuellt skadestånd hänvisas till justitiekanslern, säger Sigurd Heuman.

Registret har utretts sedan i oktober efter ett avslöjande av Dagens Nyheter.

Vi känner en stor lättnad. Vi har nu svart på vitt på det som vi har sagt från dag ett: Att det är ett olagligt register, säger Erland Kaldaras, vid Romska kulturcentret i Malmö, till TT.

Även Kaldaras familj - föräldrar, barn och äldre släktingar ända tillbaka till slutet av 1800-talet - finns med i registret, säger han.

Men samtidigt som romerna känner lättnad är yttrandet från nämnden för mjukt, anser Kaldaras.

Kritiken mot polisen är för mjuk. Nu får man en smäll på fingrarna, inte mer. Någon måste ställas till svars för de här brotten som har begåtts.

TT: Tror du ändå att yttrandet kan öka romers förtroende för myndigheterna?

Det är ett steg på vägen. Det öppnar en liten lucka men det är lång väg kvar.

Mer läsning

Annons