Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionreform behövs för att utveckla landet – det handlar om att vässa hela landets välfärd

Den regionala samhällsorganisationen i landet behöver ändras. Dagens länsindelning har snart 400 år på nacken.

Det behövs en ny gemensam indelning för statens regionala myndigheter, länsstyrelsen och det regionala självstyret.

Det handlar om att du och framtidens generationer ska få så goda och likvärdiga förutsättningar som möjligt till jobb, kollektivtrafik, vård och demokratiskt inflytande. Oavsett vilken region du bor i.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har länge varit pådrivande om att Sverige behöver delas in i färre slagkraftiga regioner. Det är bra att indelningskommittén nu har inriktningen att dagens 21 olika stora län ska omvandlas till sex jämnstarka regioner senast efter valet 2022.

I delbetänkandet som presenterades i slutet av juni föreslås tolv län bli tre redan i januari 2018: Norrland, Svealand och Västra Götalands län. Nu när kommitténs förslag är ute på remiss gäller det att påminna om hur vi får hela landet att utvecklas och höras. Från norr till söder.

För närvarande dominerar främst de tre starka storregionerna i allt från resursfördelning till infrastruktursatsningar. Stockholm, Västra Götaland och Skåne har över hälften av landets befolkning och därmed en starkare röst på alla plan.

■■ För fler insändare, klicka här.

Så kan vi inte ha det. Vi måste få resursstarka regioner för en mer balanserad utveckling oavsett var du bor.

Kritiker till storregioner menar att centrala värden hotas, som närheten till service, tillgänglighet och demokrati.

Vi säger att det är precis tvärtom. Vår sektor behöver hantera en växande och åldrande befolkning. Allt färre ska försörja allt fler.

Större regioner ökar möjligheterna till tillväxt. Det skapar förutsättningar för den kompetens- och forskningsmiljö samt infrastruktur som krävs för att företag ska välja att investera i en region eller i Sverige.

Större regioner ger även möjlighet att kraftsamla och genomföra mer omfattande insatser än vad varje mindre län ensamt kan åstadkomma.

Landstingens olika storlekar ger i dag inte likvärdiga förutsättningar för att garantera tillgång till samma form av vård.

Vården står dessutom inför stora utmaningar när befolkningen blir allt äldre, de kroniska sjukdomarna ökar och den medicintekniska utvecklingen går snabbt.

I framtiden kommer mindre landsting att sakna ett tillräckligt befolkningsunderlag för att kunna göra effektiva investeringar eller bedriva forskning och högspecialiserad sjukvård. Större regioner krävs för att utveckla sjukvården och hantera de stora investeringsbehoven som finns framöver.

En ny regional samhällsorganisation behövs – det är merparten av landsting och regioner överens om.

Många statliga myndigheter har redan övergivit den nuvarande länsindelningen och organiserar sig i stora regioner, dock alla med olika indelning.

Vi behöver en regional samhällsorganisation som är samspelt och har en gemensam indelning.

Det handlar om att utveckla hela Sverige. Det handlar om att vässa hela landets välfärd.

Lena Micko

Ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel