Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionrådet Lövgren (S) svarar på kritiken från Vänstern: "Vi står framtidens hälso- och sjukvård"

Svar på ”Skapa trygghet och säkerhet inom länets sjukvård”, Ordet fritt 11 januari.

Vänsterpartiet i Örnsköldsvik värnar trygghet och säkerhet inom länets sjukvård samt att landstinget måste satsa på egen personal.

Vi i landstingsmajoriteten delar dessa uppfattningar, men vill mer. Länet ska ha en trygg, säker men också kostnadseffektiv verksamhet där länets innevånare slipper köa i månader för att få sin planerade vård.

Kostnaderna ökar, produktivitet och tillgänglighet sjunker. Så kan vi inte ha det.Trots att vi höjde skatten och tog 300 miljoner kronor från länets köpkraft, räcker inte pengarna. Så kan vi heller inte ha det.

När det gäller resonemanget om stafettpersonal är det vi, på ett nationellt plan, som fört upp frågan på dagordningen. Det arbetas just nu i hela Landstingssverige för att komma bort från detta gissel, mot ett oberoende av hyrpersonal.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vänsterpartiet i Örnsköldsvik vill vidare att länsverksamhetsorganisationen ska läggas ned. Den synpunkten delar vi inte, det är redan prövat. Landstinget har gått från tre egna sjukhusstyrelser till tre länsgemensamma vårdområden med 47 klinikchefer, vidare till dagens modell.

Nu har vi, i likhet med Västerbotten, länsverksamheter – drygt 17 till antalet. Tvärtemot Vänsterpartiet ser vi länet som utgångspunkt, med länsgemensamma köer och en reell samverkan. Ett länsgemensamt sjukvårdssystem.

Sedan ska självfallet en lokal samordning vid de tre sjukhusen knyta ihop arbetet på respektive plats. Sist men inte minst arbetar vi och en majoritet av landstingsfullmäktige mot en målbild för sjukvården, där patienten sätts i centrum.

Ett långsiktigt arbete som pågår är en förflyttning av ansvar och resurser från de tre (sjukhusen) till de 33 (vård-/hälsocentralerna). Vi står för den nära, moderna framtidsanpassade och tillgängliga hälso- och sjukvården. Vänsterpartiet står för något annat.

Erik Lövgren

Regionråd (S)

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel