Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionrådet: Jag vill se ett grönare och mer sammankopplat EU

Förr eller senare kommer vi alla att försvinna från denna jord, och den enda gåva som vi kan efterlämna är en bättre framtid för våra barn.

Vi lever både i den bästa av världar men samtidigt i en osäker tid. Vi vet inte utgången av Brexit och vi har en president i USA som isolerar sig och skapar oro världen runt. Vi har ett aktivt Kina som utökar sin intressesfär i världen och i Europa.

Det jag beskrivit ovan och mycket mer därtill styrker mig i min övertygelse att Europiska unionen i dag behövs mer än någonsin. Jag tänker här peka på två områden där 500 miljoner innevånare, via sitt gemensamma parlament, gör och kommer att göra skillnad.

En gemensam hållning för ett grönare Europa, till skillnad från Trumps klimatförnekare, som ser möjligheten i att gå före, sätta tuffa mål som skapar ett innovationstryck, där nya företagsidéer kan blomstra. EU ska vara den mest dynamiska marknaden, där vi konkurrerar med den skarpaste kompetensen, de bästa produkterna, de smartaste uppfinningarna, och den grönaste teknologin.

Läs också: [+] Fyra regioner går samman – Västernorrlands EU-kontor i Bryssel slås ihop med North Sweden

Vi står bakom vårt åtagande under Parisavtalet. Vi tar ansvar för kommande generationer. Vi ska leda omställningen.

I tider när klimatfrågan behöver ett ledarskap snarare än trumpna miner så ska vårt EU skicka en tydlig signal till omvärlden: Vi står bakom vårt åtagande under Parisavtalet. Vi tar ansvar för kommande generationer. Vi ska leda omställningen.

► Till exempel genom ett gemensamt EU-mål om materialåtervinning av 65 procent av det kommunala avfallet senast 2035.

► Ett gemensamt EU-mål om materialåtervinning av 70 procent av förpackningsavfallet senast 2030.

► Konkreta åtgärder för att främja återanvändning och stimulera industriell symbios – det vill säga användning av en industris biprodukt som råvara i en annan industri.

► System för obligatoriskt utökat producentansvar för producenter att släppa ut mer miljövänliga produkter på marknaden och stödja system för återvinning.

Det andra området är ett gemensamt arbete med transportkorridorer genom Europa. För väg, järnväg, flyg och sjöfart. Vi behöver se ett sömlöst transportsystem, där alla transportslag samverkar, där regelverk harmoniseras ty ingen är betjänt av hinder som medverkar till isolation.

► Till exempel genom att undanröja flaskhalsar, komplettera felande länkar och i synnerhet förbättra gränsöverskridande sträckor.

► Att säkerställa hållbara och effektiva transportsystem på lång sikt, i syfte att förbereda för förväntade framtida transportflöden och möjliggöra minskade koldioxidutsläpp för alla transportslag. 

Läs också: Fredrick Federley (C): 87 miljoner euro i veckan till Ungern – då måste vi ställa krav

Vad kan mer visa ett mervärde för vårt samarbete än att varor och människor kan förflytta sig tryggt, hållbart, snabbt och säkert genom 27 länder?

Om detta ska vi fortsätta berätta. Vi behöver ett grönare och mer sammankopplat EU.För framtiden, för våra barn och barnbarn. I maj 2019 är det val till Europaparlamentet.

Erik Lövgren (S), Regionråd Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel