Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionhus i Sundsvall, landshövding i Härnösand – så kan makten delas enligt experten

Bygg ett regionens hus i vardera Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall – och låt landshövdingen sitta i Härnösand.
Det är scenariot från Jan-Åke Björklund, landets ledande expert på regionbildning.

Maktdelningen på fem orter i en ny storregion i Norrland har Jan-Åke Björklund delgivit topparna i Norrlandstingens regionförbund nyligen som inbjuden regionexpert.

– Kalla det inte förslag, kalla det en illustration till hur man kan resonera, säger han.

I och med att det finns många pusselbitar att spela med kan alla få en bit som de är nöjda med, menar Björklund.

– Det är så mycket som ska fördelas, det är massor av verksamheter, regional utveckling, miljö, sjukvårdskansli, kansli för högre utbildning och forskning, energi, revision, regionens säte. Då gäller det att få det här flerkärnigt.

– Gör en fördelning och få undan den frågan. Sen kan de börja prata innehåll, säger Jan-Åke Björklund.

Han medger att orterna naturligtvis inte är helt gripna ur luften. Han kunde i så fall ha illustrerat med Brunflo, Timrå, Vännäs och Korpilombolo. Men det gör han inte.

Live-tv: Nya Sverigekartan presenteras med storregioner

Återstår så om det björklundska scenariot dammas av vid förhandlingsbordet när partierna i norr ska göra upp. Det är de politiska partierna i första hand som äger frågan.

Jan-Åke Björklund är inte vem som helst i regionsammanhang. Han har bakgrund som kommunchef i Strängnäs, länsråd i Sörmland och förbundsdirektör i Svenska kommunförbundet.

Men framför allt är han regionbildare som sedermera blev regiondirektör i Västra Götaland, regeringens utredare av region Skåne och expert även i tidigare regionförsök i Västernorrland. En ledstjärna som han myntat är begreppet inomregional balans.

Västra Götaland bildades 1999 genom att slå ihop Bohus län, Älvsborgs län, Skaraborgs län och delar av Göteborgs stad. Regionens säte blev Vänersborg. Andra verksamheter och kanslier hamnade i Mariestad, Skövde, Borås och Uddevalla. Länets landshövding hade satts i Göteborg.

Det här kan antyda hur Stornorrland kan komma att göra upp på liknande sätt i fördelningen på olika orter.

INSÄNDARE: Lätt uträknat – placera regionens ledning i Örnsköldsvik

Måndag-tisdag sista veckan i varje månad är regiondagar i Vänersborg. Regionen lånar kommunens lokaler i Vänersborg för sammanträden med 149 ledamöter i regionfullmäktige.

I Björklunds "illustration" kan det bli Sundsvalls roll medan Härnösand får behålla landshövding och länsstyrelse för hela den nya regionen.

Jan-Åke Björklund tycker att slå ihop de fyra nordligaste länen är ett bra förslag. Kommer man inte överens tycker han att regeringen ska peka med hela handen och bestämma.

Folkomröstning om region får inget stöd av Jan-Åke Björklund.

– Jag tror inte det är realistiskt, möjligen i någon enstaka gränskommun. Det är en så komplex fråga. Du kan inte få ner den till ett ja eller nej i en folkomröstning, säger han.

Läs också: Regionbildningen får inte präglas av vare sig Umeådominans eller Sundsvalleri (ledare (lib))

Läs också: Vi har redan en huvdstad, vi behöver inte fler (ledare (S))

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.