Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regimtrogna mot rebellernas oljestad

Regimtrogna styrkor sågs under morgonen bege sig mot den av rebellerna hållna oljestaden Ras Lanuf. Rebellerna avvisar helt någon form av dialog med Muammar Gadaffis regim.

Utspelet om dialog mellan regimen och rebellerna gjordes tidigare i dag av Libyens forne premiärministern Jadallah Azuz al-Talhi.

al-Talhi är en nära bekant till mig och han är allmänt respekterad som en man som stod upp mot Gaddafi. Men vi har gjort klart hela tiden att alla förhandlingar måste utgå från grunden att Gaddafi avgår. Det finns ingen annan kompromiss, sade rebellofficeraren Ahmed Jabril till Reuters.

Flera ögonvittnen berättar om att Gadaffis regeringsstyrkor var på väg mot oljestaden Ras Lanuf. Invånare började fly i fruktan för ett anfall från den libyske diktatorn Muammar Gaddafis styrkor, rapporterar en AFP-reporter därifrån.

I morse attackerades också rebellernas ställningar öster om Ras Lanuf från luften. En explosion följdes av luftvärnseld från rebellsidan.

Rebellstyrkorna som höll staden sade att de förflyttat vapen ut i öknen för att säkra tillgångarna, enligt Reuters.

I strider i går mellan regimstyrkor och rebellerna i den lilla byn Bin Jawad dödades minst sju personer och över 50 ska ha skadats, enligt uppgifter från sjukhus i Ajdabiya till AFP.

I den rebellkontrollerade staden Misrata i Libyen dödades 21 personer i samband med oroligheterna i söndags, uppger en läkare för AFP. Nästan alla dödade eller skadade i Misrata tros ha varit civila och ett litet barn fanns enligt dessa uppgifter bland dödsoffren.

I kustbyn Bin Jawad ska minst tolv dödsoffer ha krävts medan omkring 50 personer skadats, enligt vad vårdkällor i Ajdabiya uppgav på måndagen. Ett sjukhus i Benghazi, som också fått in döda från Bin Jawad, rapporterade ytterligare fem döda.

Mahmoud, boende i staden Benghazi, säger på telefon till TT att man där har tagit emot stora hjälpsändningar från utlandet.

Just nu är jag med en vän, vi har fått stor hjälp från Egypten och Förenade arabemiraten. Vi har fått mat, medicin och ambulanser. Snart ska vi försöka skicka ut allt till de platser där det behövs.

Samtidigt skärper omvärlden tonen mot Libyens regering. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kräver att "de urskiljningslösa angreppen" på Libyens civilbefolkning upphör och varnade dem som bryter mot folkrätten och förklarade att de riskerar åtal.

Libyens utrikesminister Musa Kusa gick i samtal med Ban med på att Tripoli släpper in en analysgrupp för att granska det humanitära läget i Libyen. Ban utnämnde Jordaniens förre utrikesminister Abdelilah al-Khatib till sitt sändebud för samtal med den libyska regeringen.

Ban Ki-Moon underströk för Kusa att Tripoli måste "leva upp till sin skyldighet att skydda landets medborgare och att ta hänsyn till det libyska folkets legitima strävan efter ett liv i värdighet och fred".

FN begärde på måndagen en miljard kronor i nödhjälp till offren för konflikten i Libyen, enligt AFP.