Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regimtrogna demonstrerar i Iran

Hundratusentals människor demonstrerade i Irans huvudstad Teheran på onsdagen till stöd för regimen. Demonstranterna anklagade landets oppositionella för att vara "fiendens redskap".

Den iranska statstelevisionen visade bilder på stora folkmassor i huvudstadens centrala delar som sjöng och skanderade "O, rättmätige ledare, vi är redo, vi är redo" i hyllning till högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Onsdagens demonstration var ett direkt svar på den senaste tidens oroligheter och protester mot president Mahmoud Ahmadinejads omstridda valseger i somras.

Enligt oppositionella webbsajter ska regimen bland annat ha bussat in människor från statsägda fabriker för att delta i manifestationen.

Den iranska polisen uppgav också på onsdagen att man fortfarande håller omkring 300 gripna av de cirka 500 "upprorsmakare" som fängslades i helgen i samband med protesterna.

På onsdagen uppgavs också två av Irans främsta oppositionsledare, Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, ha lämnat Irans huvudstad Teheran, enligt den iranska statliga nyhetsbyrån Irna. Samtidigt uppgav den iranska oppositionswebbsidan Rahesabz att de var i förvar för sin egen säkerhets skull. Webbsajten skrev att "medlemmar av revolutionsgardet och underrättelsedepartementet plockade upp Mousavi och Karroubi i staden Kelar-Abad för att skydda dem mot folkets vrede".

Mehdi Karroubis son Hossein Karroubi motsade dock uppgifterna om att de två skulle ha lämnat huvudstaden.

Min far och herr Mousavi är i Teheran och Irnas rapport saknar grund, sade han till den moderata nyhetssajten Parlemannews.

Irna hade inte namngivit de två ledare som byrån sade hade flytt norrut "för att de var rädda för folket".

Mousavi var den främste oppositionskandidaten i presidentvalet den 12 juni, som officiellt vanns av president Ahmadinejad med 62,4 procent.

Mousavi sades officiellt ha fått 33,8 procent av rösterna. Karroubi uppgavs ha hamnat sist med mindre än en procent.