Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regimkritiker inför rätta i Iran

Fem personer som greps under de våldsamma demonstrationerna mot regeringen i Iran förra månaden ställdes inför rätta på måndagen. De riskerar dödsstraff.

Det är den första rättegången om oroligheterna under den shiamuslimska sorgehögtiden ashura som inföll den 27 december. Rättegången är ytterligare ett tecken på de iranska myndigheternas beslutsamhet att få stopp på protesterna som utbröt efter det ifrågasatta presidentvalet i somras.

Åtta människor dödades i sammanstötningarna mellan anhängare till oppositionsledaren Mirhossein Mousavi under ashura.

En snabb rättegång mot några av de gripna kan tjäna som en varning till reformrörelsen för att genomföra liknande demonstrationer i samband med den islamiska revolutionens 31-årsdag den 11 februari.

Oppositionen har prickat in viktiga datum i den islamiska revolutionens kalender för fortsatta protester, trots brutala ingripanden från regimen.

Chefsåklagaren i Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, sade till statstelevisionen med hänvisning till de nu aktuella rättsfallen att efter presidentvalet hade "protesterna övergått i en antirevolutionär rörelse med målet att fälla systemet".