Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringssonderingar inleds i Norge

Annons

Under stort hemlighetsmakeri inleddes i dag de så kallade regeringssonderingarna mellan de borgerliga partierna i Norge.

Jag ser veckor med tuffa och hårda förhandlingar framför mig, säger Høyreledaren Erna Solberg, som leder sonderingarna. Basen för en borgerlig regering är konservativa Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Frågan är om de tar med de små centrumpartierna, liberala Venstre och Kristelig folkeparti, eller om dessa satsar på andra former av överenskommelser med den blivande regeringen.

Senare släppte Solberg något på hemlighetsmakeriet. Sonderingarna inleddes vid lunchtid på ett namngivet hotell i norra Oslo.

De främsta tvistefrågorna både under de inledande sonderingarna och de senare regeringsförhandlingarna, är oljefondens framtid, skyddet av naturen i och med ökad utvinning av gas och olja, invandrings- och asylpolitik samt vägtullsavgifter.

En god samtalston men inga avgörande besked. Så sammanfattade Høyreledaren Erna Solberg det första sonderingsmötet mellan hennes parti, Frp, Venstre och KrF.

Vi är eniga om att fortsätta och prata vidare den här veckan, sade Solberg utanför hotellet i Nydalen i Oslo där samtalen fördes.

Mer läsning

Annons