Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringskvinna mördad i Afghanistan

Annons

Nadia Sediqqi, högsta tjänsteman för kvinnofrågor i den östafghanska provinsen Laghman, sköts i dag ihjäl. Enligt källor har våldet ökat mot kvinnor i offentlig tjänst ökat i landet.

Hon dödades på väg till arbetet i huvudorten Mehtar Lam. I likhet med de flesta andra arbetande kvinnor i landet saknade hon livvakt. För bara fem månader sedan mördades hennes företrädare i ett bombattentat.

Våldet mot kvinnor, inte minst sådan som arbetar i offentlig tjänst tycks ha ökat, rapporterar Reuters.

President Hamid Karzais kritiker anser att han inte ägnat säkerheten för offentligt arbetande kvinnor någon större tankemöda. I det aktuella fallet tycks myndigheterna trots upprepade vädjanden struntat i att förse Sediqqi med livvakter.

Polischefen i den afghanska Nimroz, Musa Rasouli, dödades också i dag när en bomb exploderade vid vägkanten. Rasouli var på väg till arbetet från grannprovinsen Herat när bomben utlöstes. Hans talesman sade att talibanerna låg bakom dådet.

Chefen för en specialstyrka från USA dödades i går vid räddningen en amerikansk läkare som talibaner kidnappat i östra Afghanistan. Sju rebeller dödades vid fritagningen före gryningen, uppger Vita huset.

President Barack Obama och försvarsminister Leon Panetta beklagade befälets död och berömde hans och de andra soldaternas mod. De kände till risken men genomförde ändå uppdraget, sade Panetta.

Mer läsning

Annons