Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens urstarka budget

Nu är vi inne på sista veckan i riksdagen för detta år. Sällan kan man känna sig så nöjd som nu, efter denna höst och en urstark budget som regeringen har presenterat. Det tål att påminnas om att regeringen lägger 40 miljarder till att betala av på statsskulden samtidigt som lika mycket, 40 miljarder, satsas på bland annat fler lärare, poliser, sjuksköterskor och investeringar i klimatet.

Det är socialdemokratisk politik. Ansvarsfull politik som stärker välfärden.

När jag skriver detta pågår de sista budgetdebatterna i riksdagen och vi har klubbat igenom att höja barnbidraget med 200 kronor från årsskiftet. Ett välkommet tillskott för barnfamiljer.

Vi har också beslutat att barn får avgiftsfria skollovsaktiviteter. Vi vet att många inte har råd att vara med på aktiviteter som ordnas under loven.

Vi ser till att barnen i förskoleklass får gå i simskola gratis, (viktigt att barnen lär sig simma tidigt), vi fördubblar tandvårdsbidraget samt att höjer studiestödet.

Vi beslutade också att höja sjuk och aktivitetsersättningen och vi höjer taket i sjukförsäkringen.

Det är socialdemokratisk politik, rakt igenom.

Vi har också presenterat en blocköverskridande (sex partier) överenskommelse för långsiktigt höjda och trygga pensioner. Sen pensionssystemet kom på plats för 20 år sedan har mycket hänt, därför har arbetet pågått under senaste åren att komma överens hur vi ska möta framtidens pensionärer.

Vi vet att vi lever allt längre. Sedan det nuvarande pensionssystemet infördes har medellivslängden ökat med 2,4 år. Det är ju positivt men innebär att pensionerna som andel av slutlönen blir lägre, eftersom pensionerna ska räcka längre. För att kunna upprätthålla bra pensioner behöver arbetslivet bli längre, vi behöver fler arbetade timmar i arbetslivet - hur hårt det än låter.

Om tre år höjs lägsta pensionsåldern till 62 år, om nio år till 64 år. Samtidigt får man rätt att stanna kvar upp till 69 år på arbetsmarknaden.

Det införs en undantagsregel för dem som börjat jobba tidigt och jobbat hela sitt liv.

Utöver det är gruppen överens om att det behövs insatser för ett längre och mer hållbart arbetsliv, att våra pensionspengar ska investeras hållbart samtidigt som vi tar tydliga steg mot mer jämställda pensioner.

I dag är det många som inte orkar jobba fram till pensionsåldern. Det är inte hållbart, men tyvärr inget som dagens system kan lösa. Därför satsar regeringen pengar för bättre villkor för anställda, pengar till Arbetsmiljöverket och till företagshälsovård.

Överenskommelsen är omfattande och effekten av beslutet i form av höjda pensioner kommer vi att se långt in i framtiden.

Det som sker i närtid är att pensionerna för de mest ekonomiskt utsatta pensionärerna ska höjas, bland annat med att garantipensionen utökas med ett tilläggsbelopp.

Bostadstillägget höjs med upp till 470 kronor från 2018, (första höjningen sedan 2007.) Regeringen har också tagit bort pensionärsskatten för alla med inkomster upp till 17000 per månad.

Sammanlagt får en ”normal” pensionär i snitt mer än 1 100 kronor mer per månad med en S-ledd regering.

Veckan avslutades dock med ett tråkigt beslut. Alliansen beslutade med stöd av SD att återinföra den stupstock i sjukförsäkringen som alliansen genomförde under sin tid i regering. Den vi tog bort efter valet 2014.

Det är en julklapp jag är övertygad ingen sjuk blir friskare av.

Jag önskar mina läsare en riktigt God jul och Ett Gott Nytt År