Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens politik tvingar allvarligt sjuka till socialen

Inte nu igen säger jag till avdelningens försäkringshandläggare när han informerar mig om ytterligare ett medlemsärende. En av våra medlemmar gick nyss från avdelningsexpedition sedan hon med gråten i halsen informerade om sin situation. Hon visade oss brevet från Försäkringskassan angående hennes rätt till ersättning. I brevet skriver Försäkringskassan följande:

" Försäkringskassan bedömer att det medicinska underlaget inte styrker att det föreligger en medicinsk nedsättning av din arbetsförmåga med minst en fjärdedel i förhållande till alla arbeten på reguljära arbetsmarknaden. För att arbetsförmågan ska anses vara nedsatt i förhållande till den reguljära arbetsmarknaden krävs en betydande funktionsnedsättning. Enligt inkommet svar från din läkare så består aktivitetsbegränsningen i att du inte kan utföra något form av arbete med vänster hand på grund av smärtor.

I svaret framkommer att du är högerhänt och att du klarar av att använda höger hand. Försäkringskassan bedömer således att du trots dina besvär, inte har medicinsk nedsättning av arbetsförmågan. Därmed föreligger ej rätt till sjukpenning. "

Vi konstaterade tillsammans med medlemmen att resultatet av Försäkringskassans beslut kommer med stor sannolikhet att leda raka spåret till socialbidrag.

Det här ett av många fall där den Alliansregeringens politik drabbar svårt sjuka personer som inte får ersättning på grund av den nya, striktare bedömningen av arbetsförmågan och de fasta tidsgränserna för hur länge man kan få ersättning.

I kartläggning som Sveriges Kommuners och Landstings gör angående sjuka som måste leva på socialbidrag, vittnar socialsekreterarna om att många drabbats av de nya reglerna. Kartläggningen ska redovisas i februari – men redan nu tonar en mörk bild fram

Jag tror att alla som ser vad vi hittar blir rätt chockad. En provkarta av elände som en socialsekreterare uttryckte sig.

Här är några exempel på vilka människor tappat sjukersättningen och som nu hänvisas till socialbidrag:

· En svårt diabetessjuk med amputerade fötter. Skulle teoretiskt sett kunna klara ett anpassat arbete några timmar per dag, får därför inte ersättning från sjukförsäkringen.

· En ryggskadad som har haft tillfällig sjukersättning, blivit utförsäkrad och deltagit i så kallade arbetslivsintroduktion. Han är medicinskt färdigbehandlad och har ställt upp på allt samhället begärt, men Arbetsförmedlingen anser att han inte kan arbeta. Nu är han sjukskriven på nytt – men saknar sjukpenninggrundande inkomst, och får alltså ingen sjukpenning.

· En funktionshindrad person som har haft aktivitetsstöd i sju-åtta år, behöver ledsagare för att klara sig och en så kallad god man för att tillvarata sina intressen.

· En cancersjuk som nekas permanent sjukersättning eftersom det inte är säkert att sjukdomen är dödlig, och arbetsförmågan alltså kan tänkas återkomma.

Så här kan det inte fortsätta, det är dags för Alliansreageringen att vakna upp och ta sitt ansvar och inse att man måste förändra de nya reglerna, med den strikta bedömningen av arbetsförmågan och de fasta tidsgränserna för hur länge man kan få ersättning.

Försäkringsansvarig ombudsman

Göran Nilsson

IF Metall Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel