Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens hantering av Sommestad är otroligt respektlös

De flesta av oss fick lära redan som barn att det inte går att göra anspråk på vad någon annan redan fått.
Det hindrar dock inte regeringen från att ge bort en landshövdingepost som de redan hunnit ge bort till någon annan!

Annons

Ju mer man tänker på det, desto mer respektlöst känns det att regeringen ens övervägt att flytta på en utsedd landshövding för att nån annan vill ha posten.

För tre veckor sedan utsågs Lena Sommestad, tidigare s-märkt miljöminister och i vissa partigrupperingar favorit att ta över som partiordförande efter Mona Sahlin, till landshövding i Jämtland.

Detta skedde under hårda protester från många socialdemokrater som hoppats att Sommestad skulle ta plats i en rödgrön regering istället för i ett dammigt landshövdingeresidens. Vara delaktig i aktivt politiskt arbete istället för passivt.

Sen flashade plötsligt Länstidningen i Östersund på tisdagsförmiddagen att Sommestad nu INTE skulle bli landshövding i länet och att Jöran Hägglund, mest (o)känd som tidigare partisekreterare i Centern, skulle bli det istället.

Det hela beskrevs i ett pressmeddelande från civilminister Stefan Attefall (KD) som en "rockad" där Sommestad istället får den andra för stunden lediga landshövdingeposten i Halland eftersom Hägglund "uttryckt ett tydligt önskemål om att få komma till just Jämtland".

Hägglund frågade regeringen om han kunde få en post som någon annan redan fått – och regeringen sa ja!? Det är ju inte en siffra rätt i den historien.

Attefall låtsas som att beslutet låg hos Sommestad, men av pressmeddelandet från Socialdepartementet att döma uppfattade hon det i alla fall inte så mycket som en fråga som en order:

"Det var ett svårt beslut att säga ja till att bli landshövding i ett annat län, men som situationen har utvecklats vill jag inte stå i vägen för den helhetslösning som regeringen önskar".

Sommestad backar för att inte "stå i vägen". Att hon ens ombeds göra det är under all kritik.