Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens besked: Det blir ingen storregion Norrland

Tankarna på en regionbildning för landstingen i norra Sverige släpps.
Det meddelade regeringen under onsdagen.

Ledare: Grattis Norrland – om detta verkligen är vad ni vill

Förra veckan meddelade regeringen att region Jämtland Härjedalen inte skulle komma att ingå i en eventuell storregion Norrland.

Under onsdagen uppgav civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT att regeringen helt släpper tankarna på en ny region som skulle bestå av landstingen i norra Sverige, där Västernorrland skulle ingå.

– Utifrån de utmaningar som vi delar i hela norra Sverige är beskedet om att det inte blir en gemensam regionbildning mycket olyckligt. Tillsammans hade vi fått en helt annan kraft inför framtiden, säger Erik Lövgren (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Förslaget var att den nya regionen skulle bildas från och med januari 2019.

Efter beskedet om att processen läggs ned meddelar Erik Lövgren (S) i pressmeddelandet att det förberedande arbete som gjorts, med siktet på storregionen, inte varit förgäves.

– I och med det här beskedet är det viktigare än någonsin att vi i norr hittar konkreta samarbetsområden för att klara våra gemensamma utmaningar inför framtiden. Vi i norr behöver fördjupa och bredda samarbetet och där kan vi använda det material som håller på att växa fram, säger Erik Lövgren, i pressmeddelandet.

Läs mer:

För plus-kunder: Per Wahlberg (M) om regionbeskedet: "Det var ett klokt beslut"

För plus-kunder: Erik Lövgren (S) besviken över beslutet: "Vi har ju jobbat hårt för det här"

Norrlandsdrömmen sprack efter Sekarabis svek

Region Norrland blir ett län mindre – Jämtland undantas

Regionfrågan i Norrland kan avgöras nästa vecka: "Känns väldigt ovisst ut just nu"

Regeringen drar i handbromsen – stoppar planen på storlän till 2018

Varannan svensk mot storregioner

Nya Sverigekartan presenteras med storregioner