Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill tvinga ner asylantal – Stefan Löfven: "Fler asylsökande måste ges skydd i andra EU-länder"

Färre ska få asyl och tillfälliga uppehållstillstånd blir regel för alla nya asylsökande.
Det blir följden när regeringen tvingas skärpa migrationspolitiken till EU:s miniminivå.

– Det smärtar mig att meddela att Sverige inte längre klarar av att ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens om den skärpta politiken tillsammans med vice statsministern, Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Nu måste fler asylsökande söka asyl och ges skydd i andra EU-länder, säger Löfven och Romson talade om mycket svåra men viktiga beslut.

– Helheten är oerhört tuff och nödvändig, säger hon.

Sverige kommer därför att anpassa utlänningslagen till miniminivåerna i internationella konventioner och EU-rätt. Anpassningen ska gälla under tre år. Det innebär att bara tidsbegränsade uppehållstillstånd ska utfärdas till alla utom kvotflyktingar.

Undantag görs, enligt Löfven, för barnfamiljer och ensamkommande barn som registrerat en asylansökan innan de nya åtgärderna meddelades i dag och som fortfarande vistas i Sverige.

De grupper som i dag får uppehållstillstånd utan att ha asylskäl ska inte ha rätt till uppehållstillstånd. Den nya bestämmelsen omfattar de som i dag får stanna på grund av synnerliga eller särskilt ömmande omständigheter. Lagstiftningen för de grupperna kommer, enligt Löfven, att ändras så att man kan beviljas uppehållstillstånd av humanitära skäl bara "i mycket begränsade fall".

Ytterligare en åtgärd är att rätten till anhöriginvandring begränsas för skyddsbehövande med tillfälliga uppehållstillstånd, samtidigt som försörjningskraven skärps.

En fjärde åtgärd är att barn ska åldersbestämmas.

Löfven var tydlig med att syftet är att flyktingströmmen ska minskas kraftigt så att Sverige ska få "andrum". Han pekade på att Sverige tagit emot 80 000 asylsökande de senaste två månaderna.

– Vi är ett litet land som gör en enorm insats.

Löfven kan dock inte bedöma hur många färre asylsökande han hoppas på.

Statsministern riktar hård kritik mot EU och menar att andra EU-länder inte gjort sitt i flyktingkrisen. Fri rörlighet inom EU går inte att kombinera med flykt från ansvar, hävdade han.

– Jag beklagar att EU:s medlemsstater inte klarat av att hantera situationen tillsammans, säger Löfven.

Han påpekar att det enda som nu återstår att göra är att visa att "vi helt enkelt inte har möjlighet att göra mer". Statsministern har informerat EU-kollegor om åtgärderna: Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Även vice statsminister Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör, deltog vid presskonferensen. Hon betonade att det har varit svårt för hennes parti att ta beslut om de nya åtgärderna.

Romson fick tårar i ögonen under presskonferensen.

– Tuffast är alla de enskilda (asyl)beslut som nu kommer fattas med det här som grund, säger hon.

Regeringen kommer även att införa id-kontroller på bussar och tåg till Sverige. Id-kontroller på färjor började tillämpas samtidigt som tillfälliga gränskontroller infördes torsdagen den 12 november. Det anses ha lett till att något färre flyktingar söker sig till Sverige. Det genomsnittliga antalet asylsökande per dag har sjunkit från 1 507 under vecka 46 till 1 222 under förra veckan.

De nya id-kontrollerna kommer även att gälla färjorna mellan Helsingör och Helsingborg som hittills varit undantagna från kontrollkravet.