Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill inte begränsa vinst

Annons

Regeringen anser att riskkapitalbolag har tagit en för stor kaka av marknaden för företag inom vård, skola och omsorg. En utredare ska nu föreslå hur mångfalden ska öka och om nya krav, dock inga vinstbegränsningar, ska ställas på välfärdsföretag.

Utredningen, som ska vara klar till mars 2014, kan ses som ett svar på Socialdemokraternas arbete med hur vinster i välfärden ska begränsas och skattepengar gå till välfärd i stället för till skatteparadis.

Det viktiga är att utöka mångfalden. Det vi har sett i vissa branscher är att riskkapitalbolagen har blivit helt dominerande. Det är det man skulle vilja undvika i framtiden, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M), som ansvarar för regeringens direktiv till utredaren.

TT: Är det för att riskkapitalbolagen i sig är dåliga ägare?

Nej det är det inte. Det är lite som Mao Zedong sa, "Låt hundra blommor blomma", säger Norman. Branschen mår bra av det finns olika synsätt på hur man ska driva vårdbolag.

Socialdemokraterna har en het debatt igång om vinstbegränsningar, även om partiledningen vill att det ska bli en indirekt följd av hårdare krav på uppföljning av företag i välfärden. Det ska då, helt enkelt, inte bli möjligt att göra stora vinster på skattefinansierad verksamhet.

I de direktiv till utredningen, som regeringen nu har fattat beslut om, nämns inget om att frågan om vinster ska utredas eller ens beröras. Regeringen konstaterar dock i direktiven att frågor om vinster, kvalitet, försäljningar och privata aktörer har varit mycket debatterade.

Vinstfrågan är svår. Det finns en massa kryphål där du kan ta ut pengar ur ett bolag även om du inte redovisar en öppen vinst, säger Norman som tror att en del av vägen mot bättre valuta för skattepengarna i välfärdsföretag går via bättre upphandlingar av kommunerna. Vi måste hjälpa kommunerna i deras upphandling så att de orkar hålla i kvalitetsresonemanget, säger Norman.

Utredaren ska överväga om nya och ytterligare krav ska kunna ställas på den som startar en skola, vill driva ett äldreboende eller köpa ett sjukhus. Krav ska övervägas både för verksamheten och för ägare, styrelse och ledning i ett företag.

Utredaren ska studera om det i fler verksamheter först ska krävas tillstånd för aktörerna.

Mer läsning

Annons