Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen subventionerar forskning

Annons

Lägre arbetsgivaravgift för forskare ska locka företag att investera i forskning och utveckling, föreslår regeringen inför nästa års budget.

Företagen ska få göra avdrag med tio procent, dock högst 230 000 per koncern och månad, vid beräkning av arbetsgivaravgiften. Totalt beräknas förslaget kosta statsbudgeten 820 miljoner kronor per år, enligt regeringen.

Avdraget för forskning och utveckling remitterades redan i våras, men har nu förstärkts med 400 miljoner kronor till totalt 820 miljoner. Det har gjorts för att fler företag ska kunna utnyttja avdraget.

Vi har känt under sommaren att det är viktigt att små- och medelstora företag nu verkligen kan nyttja detta för att klara av att höja sin innovationskapacitet, säger näringsminister Annie Lööf (C) på en pressträff med finansminister Anders Borg (M).

En utredning som tillsätts samtidigt handlar om hur skattereglerna för personaloptioner kan förbättras.

Personaloptioner är viktigt för att attrahera medarbetare i unga och snabbväxande företag som inte har tillräckligt med kapital att i ett första skede kunna betala ut marknadsmässiga löner. Då kan man använda optionsprogram för att personer ska kunna gå in i företaget och sedan få ut en del av företagets värde när det växer, säger Lööf.

Mer läsning

Annons