Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen "krattar manegen" för SD

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och vice statsminister Jan Björklund sprider felaktiga påståenden om invandrare, och bidrar till att förstärka bilden som SD målar upp, anser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson enligt Dagens Nyheter. Men Jan Björklund går till motattack.

Genom att skylla arbetslöshet och sjunkande skolresultat på invandring, helt utan stöd i statistiken, så krattar man manegen för partier som vill sätta människa mot människa, säger Fridolin. Miljöpartiet har beröringsskräck med verkligheten. Svensk integrationsdebatt är inte betjänt av åsiktspoliser som ska berätta vad man får och inte får säga, säger Jan Björklund (FP), vice statsminister och utbildningsminister, till TT.

Statistik från SCB och Skolverket visar tydligt att resultaten för invandrarelever sjunkit mer än snittet i Sverige de senaste 10-15 åren, säger han. Det, i sin tur, beror på att en högre andel av dessa elever i dag kommer från krigs- och konfliktshärjade länder som Afghanistan, Somalia och Irak där samhällets institutioner slagits sönder - vilket gör att barnen har sämre skolunderbyggnad, enligt Björklund.

Man måste våga göra den analysen och säga det, för vågar man inte det så kommer man heller inte att kunna vidta rätt åtgärder - och det är att vi måste lägga upp undervisningen för dessa elever på ett annat sätt än vad man gjorde för 15 år sedan.

Åsa Romson reagerar även på S-ledaren Stefan Löfvens kritik mot MP för uppgörelsen med regeringen om ökad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

Jag är lite förvånad. Att skylla lite av arbetslösheten på invandring tycker jag både är osakligt och osmakligt, säger Romson till tidningen.

Båda språkrören är föräldralediga, men från årsskiftet är Fridolin tillbaka i tjänst.

Mer läsning

Annons