Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen har satt ner foten – här är landshövdingens nya lön

Landshövding Gunnar Holmgren får lite mer i plånboken att röra sig med retroaktivt från oktober. Lönen ökar med 2500 kronor till den nya nivån 95500 kronor i månaden.

Annons

Höjningen fastslås i ett beslut från regeringen. Allt som allt höjs lönen för totalt omkring 220 myndighetschefer i landet med 2,37 procent i genomsnitt.

I den gruppen ingår generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och rektorer för universitet och högskolor.

Ny lön för Gunnar Holmgren: 95500 kronor i månaden

I Gunnar Holmgrens fall är höjningen nära 2,7 procent, från 93000 till 95500 kronor.

– Landshövdingar har enhetslön. Det är samma lön för alla på två olika nivåer, förklarar Hans Mildenberger, kansliråd på finansdepartementet.

Läs mer: Här är det som står högst på landshövdingens önskelista

På den högsta nivån ligger landshövdingarna i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Norrbottens län. Det är Chris Heister, Margareta Pålsson, Lars Bäckström och Sven-Erik Österberg som plussas på vardera med 2500 kronor till 100500 kronor i ny månadslön.

Resten, sjutton landshövdingar varav Gunnar Holmgren är en, ligger på den lägre nivån.

I en tid när 21 län i Sverige ska bantas till sex storregioner finns en klar sparpotential. Om femton hövdingalöner inklusive sociala avgifter bantas bort minskar statens utgift med i storleksordningen 25 miljoner per år.

Huruvida den besparingen ingår i regeringens kalkyl är oklart.

– Det är inget jag kan kommentera, säger Hans Mildenberger.

Läs mer: Landshövdingen till sjukhus med brusten kroppspulsåder

Lönen höjs i samma veva även för länsrådet Sten-Olov Altin, näst högst i rang på länsstyrelsen i Västernorrland. Han får 1600 i påslag upp till 80200 kronor i månaden.

För länsråden sätts lönerna individuellt.

De nya lönerna gäller från och med den 1 oktober 2015 och innebär en slutjustering av lönerna under avtalsperioden fram till 30 september 2016.