Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen fullföljer satsning i Härnösand

Regeringen fullföljer satsningen på den nya Specialpedagogiska myndigheten som får sitt huvudkontor i Härnösand. Regeringen avsätter 325 miljoner för verksamheten i vårbudgeten.

Dessutom får man ytterligare 4,5 miljoner när Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd förs över till Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Regeringen satsar också vägar och minskar på pengar Banverket. Vägsatsningen görs till stor del i storstadsregionerna - framför allt i Stockholm. Ett skäl till detta är bruttointäkterna från trängselskatten som blir cirka 40 miljoner kronor högre per år än vad som tidigare beräknats.

Regeringen vill också satsa mer på drift och underhåll av vägar och för investeringar i nationell plan. För att fullfölja denna satsning föreslår regeringen att anslaget till Vägverket för väghållning och statsbidrag ökas med 120 miljoner kronor. Finansiering sker genom att anslaget till Banverket för banhållning minskas med lika mycket.

I budgeten finns också en varning för att kommunerna får sämre ekonomi.

- Det här är mycket allvarligt, säger Jasenko Omanovic, socialdemokratisk riksdagsledamot från Härnösand och efterlyser lösningar för hur ådalskommunernas ekonomi ska kunna förbättras.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60