Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen föreslår sänkta avgifter

Annons

Regeringen föreslår i sin kommande budget att de så kallade egenavgifterna för egenföretagare sänks med ytterligare 2,5 procentenheter. Förslaget ingår i en satsning riktad till småföretag värd cirka en halv miljard kronor per år, enligt regeringen.

Det blir dock inget förslag om att ta bort en del av sjuklöneansvaret för småföretag. Men regeringen lovar att se över om kostnaderna för sjuklön för småföretag kan ändras.

Företagens ansvar för sjuklönen, nu två veckor, blir kvar. För två veckor sedan sade näringsministern och Centerledaren Annie Lööf att det var en huvudfråga för C i regeringens budgetförhandlingar att få bort den andra sjuklöneveckan. Men regeringen kommer inte att föreslå det, de övriga partierna har inte gått på Centerns linje.

I ljuset av den information vi har fått om kraftigt ökad korttidsfrånvaro och kraftigt ökade sjukskrivningar och att branschen själva lyft att det vore bra att titta på högkostnadsskyddet för att underlätta för små företag tycker jag det är bra att regeringen kommer att se över detta (högkostnadsskyddet), säger Annie Lööf efter en pressträff om småföretagarförslagen.

TT: Skulle det bli för dyrt att ta bort den andra sjuklöneveckan?

Nej, vi gör bedömningen att det här är bättre eftersom det sänker kostnaderna för företag med små marginaler, säger Lööf med hänvisning till den översyn av högkostnadsskyddet som hon säger att regeringen är överens om att göra.

Vad den kommer att resultera i konkret är oklart. Lööf säger att översynen ska vara klar i slutet av året.

Den föreslagna sänkningen av egenavgifterna för egenföretagare ska, enligt näringsminister Lööf och regeringen leda till minskade kostnader för 180 000 småföretagare. En frisör skulle få 3 000 kronor i lägre kostnad för egenavgifterna på ett år, enligt regeringen.

Maxbeloppet för egenavgifterna ska höjas från 10 000 till 15 000 kronor per år. Förändringarna ska genomföras vid årsskiftet, enligt regeringen.

För tre år sedan slopades revisionsplikten för en del mindre, privata aktiebolag. Effekterna av det ska utvärderas i en utredning som ska startas 2015. Den ska också se över om det går att låta fler företag slippa revisionsplikten.

Socialdemokraterna kritiserar regeringen för att inte vilja slopa den andra sjuklöneveckan för företagen.

Annie Lööf höll en pressträff om vad hon inte fick igenom i budgetförhandlingarna, snarare än motsatsen. Det är synd för Sveriges företagare att förslaget om att ta bort den andra sjuklöneveckan väljs bort av regeringen, säger Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen. Det är extra tråkigt att regeringen väljer bort en fråga som det uppenbarligen finns en majoritet för i riksdagen. Men Moderaterna har kört över Centern i den här frågan, säger Damberg.

Socialdemokraterna kommer att ha med förslaget i sitt budgetalternativ i höst.

Organisationen Företagarna tycker att förslaget om sänkta avgifter är bra, men anser att regeringens satsning på företag är alldeles för liten.

"Samtidigt som jag välkomnar förslagen så noterar jag att av ett uppgett reformutrymme på 25 miljarder kronor innebar de satsningar som presenterats i dag att bara 5 procent används till jobbskapande i företag" skriver vd Elisabeth Thand Ringqvist i en kommentar.

Ett slopat sjuklöneansvar ligger överst på Företagarnas önskelista.

Mer läsning

Annons