Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen backar inte om brytpunkt

Annons

Tonläget hettar till när riksdagen är på väg att stoppa regeringens förslag om en sänkning av den statliga skatten.

Det kan bli höstens bittraste politiska strid.

Talmannen fick be ledamöterna sansa sitt språk i dagens debatt. Då hade Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton väst "vämjeligt" om att de rödgröna är på samma sida som SD i frågan och Fredrik Olovsson (S) kontrat med att Hamilton sprider dynga.

Anna Kinberg Batra (M), ordförande i riksdagens finansutskott, sade att Fredrik Olovsson nästan förhandlat med SD för att komma fram till något som kunde stoppa regeringens förslag.

Jag blir upprörd, jag har givetvis inte förhandlat med SD om detta eller något annat, sade Olovsson som tror att M:s tonläge handlar om annat: Deras vrede väcks inte av sjunkande skolresultat eller att kvinnor får föda på toaletterna eftersom det inte finns plats, nej det är när skattesänkningar är hotade.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Sven Olof Sällström sade att det är egen övertygelse om ansvarsfulla finanser som ligger bakom SD:s hållning.

Det har inte varit några förhandlingar, samtal eller uppgörelser bakom stängda dörrar. Vi i Sverigedemokraterna råkar bara ha samma uppfattning som de rödgröna i den här frågan, precis som vi ibland har samma åsikt som Alliansen.

I sak handlar striden om att de tre rödgröna partierna och Sverigedemokraterna motsätter sig regeringens förslag om att slopa och minska den statliga skatten för högre avlönande, något som kostar staten tre miljarder i minskade intäkter nästa år om det går igenom. Eftersom de är i majoritet kan de stoppa förslaget. Men först om en månad står det klart om de lyckas.

Om regeringen vägrar rätta sig efter riksdagens uppmaning att dra tillbaka förslaget, måste oppositionen i slutet av november skriva en egen lag om att dra tillbaka sänkningen.

Eftersom debatten drog ut på tiden blir det votering först på torsdag eftermiddag.

Mer läsning

Annons