Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen avgår i Ukraina

Annons

Premiärministern och hans regering avgick och parlamentet röstade med överväldigande majoritet för att dra tillbaka de omstridda antidemonstrationslagarna. Men oppositionen i Ukraina visar inga tecken på dämpad kamplust.

Premiärminister Mykola Azarov meddelade i dag att han har fattat ett "personligt beslut" för att öka möjligheterna till en fredlig lösning.

I dag är det viktigaste att bevara Ukrainas enighet och integritet. Det är mycket viktigare än några personliga planer eller ambitioner, sade Azarov som är en av president Viktor Janukovytjs förtrogna.

Janukovytj godkände senare hans avskedsansökan, men bad regeringen att sitta kvar i en övergångsfunktion.

Oppositionsledaren Vitalij Klytjko kallade Azarovs avgång ett steg i rätt riktning. Men det är tydligt att oppositionen kräver mer för att upphöra med protesterna.

Det här med Azarov betyder ganska lite egentligen, säger Jakub Swiecicki som är forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Om inte Janukovytj kommer med fler eftergifter står hårt mot hårt, säger han till TT.

Då finns risk för inbördeskrig.

Sent i måndags kom besked om att Janukovytj gått med på att skrota de nya, hårt kritiserade lagar som beskar demonstrationsrätten. Parlamentet röstade i ett extramöte på tisdagen för att dra tillbaka lagarna.

Men bland demonstranterna i Kiev råder skepsis:

Det som hänt i parlamentet i dag och Azarovs avgång är bara en dimridå för att lura väst och de ukrainare som tvekar och inte vågat gå ut på gatorna även om de inte gillar regimen. Vi fortsätter vår kamp, säger matematikstudenten Andrej Demtjysjyn.

Oppositionsledarna Arsenij Jatsenjuk och Klytjko har sagt nej till att bli premiärminister och vice premiärminister. Klokt, ur deras synsätt, säger Jakob Hedenskog, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Det var ett sätt att försöka alienera dem från demonstranterna, att vingklippa dem, säger han.

Ryssland kommer inte att ändra sina lånevillkor eller gasavtal med Ukraina även om oppositionen skulle komma till makten, sade president Vladimir Putin efter ett möte med EU-ledare i Bryssel. Han ogillar starkt alla tankar på medlingshjälp utifrån, betonade han samtidigt.

Ukrainas grannländer håller ett regionalt toppmöte i Budapest på onsdag. I det deltar Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern.

Mer läsning

Annons