Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refused tar farväl i Umeå

Annons

Efter ett abrupt och känsloladdat uppbrott 1998 ville inte hardcorekvartetten ens kännas vid namnet Refused. Men efter 14 år av bångstyrighet gav Umeåkillarna vika för fansen och begav sig ut på en bejublad återföreningsturné.På lördag tar de avsked för gott i hemstaden.

Harrisonburg, USA oktober 1998. Ett internt splittrat band från Umeå gör en spelning i en sunkig lokal inför en liten publik. Fyra låtar in i konserten stormar polisen lokalen. 26-årige Dennis Lyxzén ska precis vråla refrängen till låten "Rather be dead".

Strömmen bryts.

De fyra killarna som är Refused går av scenen. Och tänker aldrig mer gå på den tillsammans igen.

Fick kultstatus

Ett decennium senare har det tredje och sista albumet "The shape of punk to come" gett Umeåbandet kultstatus. I så gott som varje intervju får sångaren Dennis Lyxzén frågan om och när Refused ska återförenas. "Aldrig", svarar han mekaniskt. Ändå dyker det då och då upp hoppfulla rykten. De erbjuds fantasisummor, men fortsätter tacka nej. Så i början av året hände något. Den amerikanska festivalen Coachella gick ut med att de bokat Refused som headline. Några månader senare tillkännager de Sverigedatum.

Värdigt avslut

På lördag gör Refused sin allra sista spelning. Det ska bli ett lustfyllt avslut. Medlemmarna ska äntligen kunna gå vidare och se tillbaka på Refused med ett lätt hjärta och inte med en sten i bröstet. Gamla och nya fans vallfärdar till hardcoremeckat i norr.

Det här är definitivt en milstolpe i kultur-Umeå, säger Robert Dahl Norsten, verksamhetsledare på kulturföreningen Humlan som är med och arrangerar konserten. Refused är och har varit ett väldigt viktigt band i en global musikrörelse.

Har fått kritik

Karin Holmgren är initiativtagare till tidsdokumentet Umeå hardcore-arkiv. Hon berättar att aktivisterna i Refused fått kritik för att de gett efter för pengarna när de alltid propagerat för att krossa kapitalismen.

Jag tror snarare att det beror på att de har fått lite perspektiv. Deras tidigare slut blev inte som de hade tänkt sig. De behövde tid att läka såren, säger hon och tror att avskedskonserten kanske är ett sätt för bandet att bjuda tillbaka till hemstaden.

Firar med kompisar

Punkbandet Randy från Piteå har delat scen med Refused många gånger och släppte split-EP:n "Refused loves Randy" 1995. Nu gör de dem sällskap en sista gång.

Om de skulle vilja fortsätta spela för mycket folk och dra in feta pengar så skulle de ju kunna göra det, men jag tror inte att de skulle gå ut och säga att det är över om det verkligen inte var det, säger trummisen Fredrik Granberg som ska fira av dem med den äran. Ska man ta farväl så får det ju vara mäktigt. Man måste ha en värdig begravning.

Mer läsning

Annons