Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refreshments skapar folkrörelse

Bandet med rötterna i Gävle firade 20-årsjubileum ifjol. Med en blandning av rock, country och boggie har The Refreshments under två decennier fått horder av folk att röra på sig.

Annons

Enkelt uttryckt är bandet en blandning av dansband och rockband.

I lördags kväll var de tillbaka på Brux i Örnsköldsvik. Genomsnittsåldern i publiken kanske låg kring 40 och från första till sista ackord var det proppfullt på dansgolvet.

Med trummor, bas, gitarr, piano och saxofon levererar Refreshments musik med en inneboende positiv energi, ett pumpande driv och ett svängigt gung som det helt enkelt är svårt att stå stilla till.

I spelningens andra set höjs intensiteten och stämningen ännu ett snäpp. Från senaste plattan A band´s gotta do what a band´s gotta do funkar Forever yours och Keep monvin´on alldeles ypperligt. I den senare finns förutom det musikaliska drivet även sångpartier av Joakim Arnell som sitter som en käftsmäll. Låten klättrade också en bra bit upp på svensktoppen. Megahiten Miss Belinda avslutar förstås – innan bandet ropas in för tre extranummer.

Refreshments har skickliga musiker. Framför allt dominerar Micke Finells briljanta saxofonspel i många låtar. Med naturlig pondus kliver han in i scenens mitt när det vankas saxsolon. Pianisten Johan Blohm får också utrymme att imponera, bland annat i ett boogie-woggie intro. Blohm bistår ibland med sång på ett förtjänstfullt sätt.

Heder till ljudet. Lämplig volym och välbalanserat mellan respektive instrument och sång.

En ballad spelas under kvällen. Då blir dansgolvet fullt av ”tryckare” I övrigt är det jämntjockt med liknande låtar i ett liknande tempo. I den aspekten känns Refreshments betydligt närmare ett dansband än ett rockband. På gott och ont.

Många fans önskar sig ett rockigare Refreshments. Men de får fortsätta att vänta.

 

Artist: The Refreshments

Plats: Brux, Örnsköldsvik

Publik: 600

Längd: En timme och fyrtio minuter (två set)

Bäst: Energin, stämningen och Keep movin´on

Sämst: Har dom inte spelat den här låten redan?

 

Text & bild: Patrik Näslund