Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reformer för 25 miljarder

Annons

Reformer för 25 miljarder de närmaste åren. Det var beskedet från finansminister Anders Borg när Allianspartierna i dag diskuterade budgetsatsningar.

Men regeringen är oansvarig som lånar till skattesänkningar, anser Socialdemokraterna.

Den inriktning politiken bör ha ska ge en bättre fungerande arbetsmarknad och stärka hushållens ekonomi. Vi har landat i att 25 miljarder är en väl avvägd inriktning på finanspolitiken för åtgärder de närmaste åren, sade Borg vid en pressträff på Harpsund i Sörmland i dag. Den övergripande bilden är motlut i världsekonomin som tynger Sverige både i år och nästa år. Vi ser en viss ljusning i USA men Europa tynger, sade Borg. Den rimliga utgångspunkten är att stötta tillväxten och hushållen.

Reformerna i kombination med ett ekonomisk lyft i USA, som drar med sig bland annat Sverige, förklarar att finansministern och andra bedömare ser ett svenskt tillväxtlyft 2014.

Konjunkturinstitutet har varnat att det kan bli nödvändigt med kraftiga besparingar i de offentliga finanserna under de närmaste åren om regeringens valsatsningar blir allt för stora. Det skulle också innebära att överskottsmålet på 1 procent av BNP inte skulle kunna nås.

Vi delar inte KI:s bedömning. Sverige har en bra långsiktig uthållighet och det räcker för att vi ska upprätthålla vår trovärdighet, säger Anders Borg.

Han vill inte precisera vilka reformförslag som regeringen just nu förhandlar om.

Vi återkommer till alla avvägningar och skatter men det är viktigt att sysselsättningen nu får stöd.

Det var ingen stor överraskning. 25 miljarder var ungefär det vi hade gissat på och jag tror många andra bedömare också låg där ungefär, säger Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet (KI).

Han har dock svårt att få ihop Anders Borgs reformambitioner med tillväxtutsikterna under nästa mandatperiod.

De här 25 miljarderna i ofinansierade åtgärder 2014 behöver finansieras, enligt vår bedömning. Det måste därför föras en stram finanspolitik åren efter 2014, om man ska klara överskottsmålet, säger han.

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson är inte imponerad

Det regeringen gör är att låna till skattesänkningar och det är inte en ansvarsfull ekonomisk politik. Om man ska låna, så ska man investera i skola, utbildning och jobb, säger

Hon vill ännu inte precisera hur stort reformutrymme S tycker att den svenska ekonomin tål.

Trots den interna kritiken, och trots angreppen på ett femte jobbskatteavdrag, tänker S inte riva upp ett avdraget om den borgerliga regeringen genomför det 2014.

Jag förstår den oro som finns, som även jag delar när det gäller att finansiera välfärden framöver, säger Magdalena Andersson. Samtidigt är min utgångspunkt att när vi lägger fram vårt valmanifest om ett år så kommer vi att utgå från den verklighet vi ser då. Jag vill inte gå till val på att backa utan på att gå framåt.

Andersson uppger att det viktigaste för att kunna finansiera välfärden är att man minskar arbetslösheten.

Vi kommer inte gå till val på att höja skatten för vanliga löntagare. Det får i så fall bli andra skatter, säger hon.

Accepterar man, till och med i en valbudget, att arbetslösheten ska ligga kvar på åtta procent, då har man gett upp om jobben, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Han är kritisk till Borgs bedömning av tillväxten nästa år.

Att också i denna rosenröda prognos för nästa år, med ett hopp i tillväxten, hamna på arbetslöshet fortfarande över 8 procent är en mycket uppgiven politiken, säger han.

LO vill se ett större reformutrymme än de 25 miljarder Borg anser möjligt, och använda pengarna på annat sätt än regeringen.

Ska man göra något år arbetslösheten måste man öka utgifterna snabbare de kommande åren. Men de metoder regeringen ensidigt valt att använda är jobbskatteavdrag, och det ger en väldigt liten effekt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO vill i stället öka anslag till kommun- och landsting, få fart på bostadsbyggandet och införa ett rot-avdrag även för dem som bor i hyresrätter.

Ann Öberg, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, tycker inte att det var något som stack ut i Borgs bedömning av ekonomin.

I stora drag ligger bedömningen av BNP i linje med vår. Sedan har Finansdepartementet kunnat plocka in de senaste indikatorerna. Arbetslösheten ligger något lägre, men det är inte konstigt sett till de positiva signaler som kommit den senaste tiden, säger hon.

MP:s ekonomiskpolitiske talesman Per Bolund är kritisk till inriktningen på Borgs budget.

Det är fascinerande att det alltid sammanfaller väldigt väl vad regeringen vill göra och hur stort budgetutrymme det finns. Man får en stark känsla av att det är en politisk analys snarare än en ekonomisk, säger han till TT. Men vi tycker framför allt att inriktningen är väldigt tveksam. Man har fortsatt tilltro till att stora skattesänkningar ska vända ekonomin och få jobben att komma. Men man har prövat det nu fyra gånger och jobben har inte kommet. Arbetslösheten är högre nu än när man började. Vi tycker att det är mycket mer strategiskt att satsa på investeringar i en bättre skola, transporter som fungerar och ett hållbart energisystem, säger Per Bolund.
Annons