Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redovisa i menyerna var råvarorna i restaurangen kommer ifrån

När jag är ute och äter på restaurang funderar jag ofta på var råvarorna kommer ifrån. Vill jag ens veta det?

Jag tycker att det borde finnas med i menyn var till exempel köttet på min tallrik kommer ifrån. Om folk blir mer medvetna om var maten kommer ifrån och hur det har producerats borde det leda till högre krav på hur, var och vem som har gjort det.

Är det steroidpumpade antibiotikaresistenta plågade kycklingbröst jag mumsar i mig eller är det frigående, kravodlat fodermatade lyckliga kycklingar jag har framför mig?

Om vi dessutom tar med all transport av råvarorna runt om i världen och vad det innebär för vår natur borde det även vara i allas intresse att närproducerade råvaror är något som nyttjades i största möjliga utsträckning.

Argumenten för att dessa saker ska redovisas är att jag som konsument lättare ska kunna ta ställning till vilken sorts mat jag äter och till vilket pris. Ett pris som jag som kund betalar, men även ett pris som djur, natur och min hälsa får betala.

Jag förstår att det kommer innebära stora kostnader att införa krav på att redovisa i menyer eller på andra enkla sätt för mig som konsument att kunna ta del utav dessa uppgifter. Det handlar om att jag som konsument vill ha möjlighet att enklare kunna ta ställning till vad jag vill stoppa i mig. Och till vilket pris.

Dessa åtgärder bör öka allmänhetens medvetande om vad de stoppar i sig och vilka följder din konsumtion får.

Sverker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel