Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RedOne ser sin dröm gå i uppfyllelse

Annons

RedOne fann sin partner i brott: Lady Gaga.

Tillsammans bröt de mot alla regler - och förändrade amerikansk radio.

Nu är popmusikens Bonnie och Clyde flerfaldigt Grammy-nominerade.

Bra popmelodier har alltid gett människor hopp och motiverat dem till en bättre dag, säger RedOne.

"I want your ugly I want your disease".

Ackompanjerad av en apokalyptisk bas gör Lady Gaga klädsamt blasé anspråk på allt.

Nya singeln "Bad romance" är på många sätt typisk för vilket jävelskap Lady Gaga och RedOne kan komma på.

Hon fick göra om texten. Jag sa "nej, det måste vara en Gaga-text". Hon är otroligt duktig och skriver inte som alla andra. Så kom hon tillbaka med texten "I want your ugly...". Jag bara "Oh my God!". Hon vill ha allt från en människa. Hon vill ha de sjuka sidorna också, för hon älskar allt med dig. Det är en djup text som hon gör på ett coolt sätt, säger svenska stjärnproducenten Nadir "RedOne" Khayat.

Saknade skivkontrakt

Första mötet med Lady Gaga kom plötsligt. New York-sångerskan hade precis förlorat sitt kontrakt med Def Jam Records.

RedOne hade sin första hit Kat De Luna.

Jag sa att nu vill jag jobba med stora artister. Då ringde min manager och bad mig träffa Lady Gaga. Inom fem sekunder visste jag, jag bryr mig inte om att hon inte har skivkontakt, jag ska jobba med henne. Vi gick till studion samma dag och gjorde första låten "Boys boys boys" som hamnade på plattan, säger RedOne.

Det dröjde inte länge innan de lokaliserat popmusikens berömda x-faktor.

Under en vecka gjorde vi alla låtar; "Just dance", "Pokerface" och "Love game". Det var bom-bom-bom. Det finns en kemi mellan oss, det blir naturligt. Vi har en magi tillsammans.

En magi som nu resulterat i fem nomineringar i världens finaste musikpris: Grammy awards.

Fem vinstchanser

RedOne kan vinna årets album, årets låt, årets skiva, bästa dansskiva och bästa eletronicaskiva.

Det känns otroligt, det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag kände på mig att när de bjöd dit mig att jag kanske skulle få en nominering. Men så kom en till och en till... Det blev bara bättre och bättre, säger han. Man vet vad låtarna har gjort i världen. Man har ändrat radion i USA. Det var omöjligt att spela sådan musik i USA förr, men nu är det bara sånt radiostationerna vill spela. Melodisk populärmusik med ackord har kommit tillbaka och det är skönt att man har hjälpt till med det. I stället för att bara använda loopar, sjunga whatever och vara kreddig. Nästan alla låtar med Gaga kan du spela på gitarr, säger han.

Vad är nästa steg för dig?

Jag har jobbat med Usher, jag jobbar med Flo Rida och jag håller på göra klart Enrique Iglesias nya album. Och så jobbar jag med mina egna artister Kee och Mohombi... Just det, jag har gjort "X factor"-vinnaren Alexandra Burkes nya singel "Broken Hill" också.