Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan dags för däckbyte

Det är snabba bud i år. Senast fredag ska sommardäcken vara på, annars kör du olagligt.

– Bedrövligt, hela däcksbranschen är i uppror. Myndigheterna ser inte till verkligheten.

Ronny Åberg, platschef på UG Däck i Härnösand, skräder inte orden.

– Myndigheterna tycks tro att vi har samma klimat i hela landet. Vad ska vi säga till de som ska upp till fjällen över påsken med familjen, till exempel?

Raka besked från Rikspolisstyrelsen är att byte till sommardäck bör ske även om fjällresa väntar. Och sedan byta tillbaka igen till resan.

Jan Åkersten vid trafikpolisen i Västernorrland utlovar dock ingen klappjakt på "däckssyndare".

– Det här är en gummiparagraf som vi inte tar särskilt allvarligt på. Säkerheten går alltid först. Snön ligger ju fortfarande kvar på många ställen.

Gränsen för hur länge vinterdäcken får sitta på har kortats två veckor, från sista april till 15 april. Ronny Åberg tror inte att gemene man är medvetna om förändringen.

– Det har inte varit någon rush ännu. Min egen bedömning är att det bara är ett fåtal som känner till förändringen, säger han.

Att strunta i förbudet och köra med dubbdäck sommartid kan svida i plånboken. Kan du inte bevisa för polisen att du ska köra där det råder vinterväglag utgår böter med 500 kronor per däck.