Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktörens val: World on fire, Kalifat och 22 juli – tre kvalitetsserier i SVT

Under vinjetten Redaktörens val kommer jag med jämna mellanrum att tipsa om film, litteratur, teveserier och radioprogram som jag tycker har relevans i samhällsdebatten. Ibland kanske jag smyger in tips om sådant som kanske inte alls är särskilt relevant utan som jag helt enkelt gillar.

Först ut tänkte jag slå ett slag för SVT Play och deras högkvalitativa utbud.

Sameblod. Amanda Kernells film från 2017 som jag anser vara hela 10-talets bästa svenska film. Den plockade hem fyra guldbaggar, bland annat för bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll som gjordes av debuterande Lene Cecilia Sparrok i rollen som Elle Marja. Filmen är som en käftsmäll och svår att värja sig emot. Den skildrar förtrycket mot samer under 1900-talets mitt, och den gör det med den äran. Frågan är tyvärr fortfarande högaktuell, då rasismen mot samer lever och frodas. Finns på SVT Play till och med den 20 februari, så passa på att se den om du inte redan gjort det.

World on fire. BBC-serie i sju avsnitt om tiden för andra världskriget. Man får följa ett antal vanliga personer i Tyskland, Polen, Storbritannien och Frankrike, vars liv på olika sätt är sammanflätade. Inte den vanliga sortens krigsdrama. Finns på SVT Play till juni, och en andra säsong är planerad.

22 juli. Norsk teveserie som handlar om terrordåden mot Oslo och Utöya den 22 juli 2011. Till skillnad från många andra skildringar handlar den inte om gärningsmannen, men inte heller så mycket om offren. Istället får vi följa personer som en polis som deltog i räddningsinsatsen vid Utöya, en läkare som arbetar på traumaenheten på sjukhuset i Oslo, en journalist som rapporterar om händelserna och en lärare som tar emot en elev vars syskon dog på Utöya. Men också ett gäng högerextrema och deras reaktioner när det står klart att gärningsmannen är en blond norrman. Berättelser som gör det overkliga mer verkligt. Kommer att finnas kvar på SVT Play till januari 2021, så ingen brådska för den som vill se.

Kalifat. En omdiskuterad serie som fått både ris och ros. Man ska nog ha klart för sig att den inte gör anspråk på att vara en dokumentär eller ens särskilt realistisk. Trots detta ger den en inblick och viss förståelse för hur radikalisering går till och vad som får unga människor att resa till Syrien och bli en del av IS. Inte minst får man följa ett par föräldrar vars döttrar väljer att göra den resan, deras försök att stoppa radikaliseringen och förtvivlan när de misslyckas. Finns kvar på SVT Play till den 8 juli.