Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktörens val: Fyra poddar som bidrar till din allmänbildning

Jag älskar att lyssna på poddar. Ni kanske tror att jag med det menar att jag gillar att lyssna på ett gäng polare (eller två) som babblar högljutt om sina dagar, skvallrar om kändisar eller annat. Nej nej. Jag älskar poddar som lär mig något jag inte redan visste. Gärna sådant jag inte ens visste att jag ville veta. Poddar som bidrar till min allmänbildning. Så i dag tipsar jag om mina favoriter, som alla är tillgängliga där poddar finns.

Juridikpodden är precis som det låter, en podd om juridik. Den drivs av Mårten Schultz och Tove Lindgren, han professor i civilrätt vid Stockholms universitet, hon doktorand i civilrätt vid samma universitet. Podden pendlar mellan högt och lågt, riktigt nördigt och ibland pedagoiskt och upplysande. De går ofta igenom uppmärksammade rättsfall och rätar ut diverse frågetecken för den som inte själv orkar läsa domar. Mycket mer underhållande än det låter.

Dumma människor är en podd av Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen och grundare och chef för Stockholms kvinnohistoriska, tidigare programledare i SVT och mycket mera, och Björn Hedensjö som är psykolog. Ämnet är mänskligt beteende. Framför allt Thomsgård bjuder på sig själv med diverse anekdoter ur sitt eget liv och Hedensjö förklarar varför hon betedde sig som hon gjorde i given situation, med mängder av referenser till olika forskningsstudier.

Det kan handla om allt från varför dåliga chefer är dåliga till varför väldigt många människor går omkring och känner sig som en bluff. Korta, roliga och upplysande avsnitt som får lyssnaren att känna sig lite mer normal.

Sinnessjukt är en podd av och med frilansjournalisten Christian Dahlström som vänder och vrider på allt man kan tänka sig inom ämnet psykisk sjukdom och ohälsa. Han gör ett gediget journalistiskt arbete med att ta fram fakta, och intervjuar olika experter inom sina områden. Nyligen gjorde han ett granskande reportage om Thomas Eriksson och hans bok "Omgiven av idioter", som alla som tvingats ta reda på om de är blå, röda, gula eller gröna och alla chefer som skickar anställda på dylika kurser bör lyssna på.

P3 Dystopia är egentligen för läskig för att jag ska klara av att lyssna på den men det funkar när jag är på riktigt bra humör, och den lämnar mig alltid med en känsla av att vara lite mer upplyst än jag var innan jag lyssnade. Varje avsnitt är en dokumentär om olika dystopier, och ja det är riktigt obehagligt ibland. De tar upp allt från konsekvenser av global uppvärmning till övervakningssamhället och krigsscenarior. Inget för den lättskrämde, men för den som är nyfiken på framtiden.