Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktörens val: Fyra fynd att göra på bokrean

I morgon startar den årliga bokrean, varför jag vill passa på att tipsa om några riktigt läsvärda böcker som reas ut.

Svälten av Magnus Västerbro - denna Augustprisvinnande skildring av fattigsverige, så som det såg ut under artonhundratalet när över en miljon svenskar utvandrade främst till USA för att klara livhanken. Den beskriver hur insamlingar startade i övriga Europa för de svältande svenskarna, hur tiggare drev omkring och tittades snett på, den beskriver hur svälten bokstavligen tog sig i uttryck, vad svält gör med en människa. Framförallt är det en berättelse om de tre missväxtåren 1867-1869 och hur dessa år förändrade Sverige. Och för den som vill lära av historien finns en del ruskiga paralleller till dagens förhållanden, även om det inte är vi i Sverige som är på flykt år 2020.

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer berättar om Ester Blenda Nordström, en pionjär inom journalistiken som gjorde sig känd då hon wallraffade som piga på en gård och sedan skrev om tjänstefolkets arbetsförhållanden. Den handlar om att bryta den tidens normer, men också om en äventyrare som gjorde långa strapatsrika resor, både till Sydamerika och Lappland, där hon en tid arbetade som lärare vid en nomadskola och senare skildrade samernas liv, om än med ett med dagens mått lite väl kolonialistiskt perspektiv. Också denna bok har belönats med Augustpriset.

Slutet av Mats Strandberg är en roman, kanske främst riktad till unga vuxna, men som med behållning kan läsas av alla åldrar. Den handlar om jordens undergång, och vad som händer med människorna när de får veta ett slutdatum för mänskligheten. Viktiga frågor ställs, som handlar om solidaritet, vem man helst vill tillbringa sina sista dagar i livet tillsammans med, om vad som blir viktigt när man vet att allt snart är slut, och hur man får samhället att fortsätta fungera. Människorna får veta att en komet ska träffa jorden och utplåna allt liv. De har knappt fyra månader på sig att göra upp med sig själva och varandra.

Jag skiter i om det är fejk, det är för jävligt ändå av Jack Werner. En bok om fejkade nyheter, källkritik och moderna vandringssägner som är befriande fri från pekpinnar. Samtidigt som den förklarar vikten av att kolla källor och inte vara för snabb på dela-knappen berättar den historien om internet. Werner tar oss, med exempel på diverse myter och historier som spridits genom åren, på en underhållande resa som börjar i internets begynnelse fram till idag. Och bortom underhållningen ger han en viktig lektion i skillnaderna mellan journalistik och propaganda.