Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktörens val: Fyra dokumentärer för sträcktittning

En kvalificerad gissning är att streamandet av film och teveserier kommer att öka drastiskt de kommande veckorna när allt fler kommer att hålla sig hemma, antingen för att deras arbetsplatser stängt ner eller för att de har sjukdomssymptom. Därför tipsar jag idag om fyra mycket sevärda dokumentärer av helt olika karaktär.

Hillary är en serie i fyra delar som finns på SVTplay. Den handlar om Hillary Clinton, från ungdomen fram till hennes presidentkandidatur år 2016. För den som inte är en riktigt USA-politiknörd är serien en bra inblick i hur amerikansk politik fungerar, den visar också hur tydligt det varit genom åren att kvinnor inte ansetts vara lämpade för makt och presidentskap. Hillary själv har en viktig roll i serien och bjuder en hel del på sig själv så länge det inte rör makens otroheter.

Fallet Gabriel Fernandez: Mordet på en pojke, är en riktigt olustig serie om en pojke som blir sviken av samhället och mördad i sitt hem. Det är svårt att inte dra paralleller till det i Sverige uppmärksammade fallet "Lilla Hjärtat", eller Esmeralda som hon hette, som efter flera år i en trygg fosterfamilj återfördes till sina föräldrar och kort därefter hittades död. Det är smärtsamt och ibland tvingades jag pausa för att det var outhärdligt att se hur alla varningsklockor ringde men att ändå ingen räddade Gabriel, som innan han mördades också utsatts för långvarig tortyr av sin mamma och styvfar. Finns på Netflix.

Blattarna som byggde Sverige finns på TV4play/C More. Leif GW Persson guidar tittarna genom en tid då Sverige efter andra världskriget gick som tåget och bristen på arbetskraft i industrin ledde till hög arbetskraftsinvandring. I serien berättar personer som Amelia Adamo och Teodor Kallifatides om hur det var att invandra till Sverige i mitten av förra seklet. De flesta kastades rakt in i arbete, utan att kunna någon svenska annat än hälsningsfraser, och någon SFI var det inte tal om. Vi får också klart för oss vilket u-land Sverige var när det kom till matkultur, innan dessa invandrare kom och tog med sig allt från vitlök och olivolja till pizza och surdegsbröd.

Rovdjuret, finns på SVTplay. Förra veckan dömdes Hollywoodmogulen Harvey Weinstein till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Domen anses vara en seger för #metoorörelsen som ju utlöstes av anklagelserna mot Weinstein. I denna dokumentär berättar personer han haft att göra med genom åren om hur han var. Och frågan hänger i luften: hur kunde han få hållas genom alla dessa år?