Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recensenternas listor - årets bästa böcker!

Augustvinnaren Göran Rosenbergs bok. Den norske författaren Stig Saeterbakkens otäcka sista roman innan han tog självmord.
Augustnominerade Eija Hetekivi Olssons starka debutroman Ingenbarnsland och Augustnominerade Johannes Anuyrus roman om en far som blev stridsflygare.
Det är några av de bästa romaner som Kultursidans kritiker har läst under året.

■ GREGOR FLAKIERSKI

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg (Albert Bonniers förlag).

Också bland dem som överlevde mot alla odds fortsatte Auschwitz att skörda dödsoffer. Mer än 50 år senare skriver Rosenberg en bok om sin far och hans långa resa från ghettot i Lodz till den lilla industristaden Södertälje. 

"Drömmar i krigets skugga" av Ngugi wa Thiong´o (Norstedts).

Den lilla världen i wa Thiong´os barndomsskildring vävs hela tiden samman med den stora världen. Ngugi wa Thiong´o är en underbar berättare, med ett språk lika konkret som poetiskt, med barnets oförfalskade blick och den intellektuelles knivskarpa analys.

"Ensam i Berlin" av Hans Fallada (Lind & Co).

"Ensam i Berlin" är en skoningslös uppgörelse med naziståren, skriven med våldsam vrede och ohämmat avsky. 

"Den odödliga Henrietta Lacks" av Rebecca Skloot (Leopard).

Skloot lyckas med är att teckna ett levande porträtt av Henrietta Lacks, och den tid hon levde i. Det är ett stycke lysande populärvetenskap, samtidigt spännande som en deckare och gastkramande som en thriller.

"En antisemits memoarer" av Gregor von Rezzori (2244).

Med vass blick och kirurgisk precision beskriver von Rezzori hur det konservativa borgerskapet med sin fördomsfullhet, antisemitism, stortyska vurm, förakt för demokratin och rättsstaten banar väg för nazismen. 

"Ingenbarnsland" av Eija Hetekivi Olsson (Norstedts). 

"Kattbergen" av Sabrina Janesch (Thorén & Lindskog).

"Raoul Wallenberg - en biografi" av Bengt Jangfeldt (W&W).

"Förrädare" av Ola Larsmo (Bonniers). 

"Ypsilon" av P C Jersild (Bonniers). 

Tillägnas minnet av Lars-Göran Söderberg.

■ JAKOB TJERNSTRÖM

"Genom nammen" av Stig Saeterbakken (Vertigo).

En mörk och plågsam resa utför. Den totala ångesten och tomheten efter ett barns död skildrad med ett rakt och nedtonat språk. Blytungt, men bra. 

"Tokyo år noll" av David Peace (Coltso).

Tokyo omedelbart efter krigsslutet är ett land i upplösning på alla plan. Inspektör Minami kämpar på med märkliga mordfall i en myllrande, sugande berättelse som liknats vid både Ellroys "Den svarta dahlian" och Lehanes "Shutter Island".

"Sång till den storm som ska komma" av Peter Fröberg Idling (Natur & Kultur).

Tre personers vägar korsas under några intensiva veckor sensommaren 1955. En av dem är mannen som ska bli diktatorn och massmördaren Pol Pot. Skönlitterär pendang till Fröbergs Idlings hyllade reportagebok "Pol Pots leende".

"Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Aleksijevitj (Erzats).

Genomarbetad reportagebok om kvinnorna som stred i Röda Armén, men som efter kriget fick finnas sig att bli undanskuffade och misstänkliggjorda medan männen blev krigshjältar. 

"Allt I want for christmas is planekonomi" av Sara Granér (Galago).

En närmast epilepsiframkallande serieroman med enormt mycket av allt. Rå, elak, rasande, politisk, underbart frustande vanvördig och framförallt – väldigt kul. 

"Fjällgraven" av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt (Norstedts).

"Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare" av Hannes Råstam (Ordfront). 

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz (Albert Bonniers förlag).

"Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie" av Per Olov Enquist (Norstedts). 

"Stål" av Silvia Avallone (Natur & Kultur).

■ MARIA HAMBERG

"Ingenbarnsland" av Eija Hetekivi Olsson (Norstedts).

En barndomsskildring av en uppväxt i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön på 80-talet. Den är proppad med rättmätig ilska över hur orättvist det är ordnat i det här landet ifall man är född av finska invandrare. Språket är hennes eget, liknar inget annat, det knockar. Liksom innehållet. 

"Stål" av Silvia Avallone (Natur & Kultur).

En fantastisk berättelse om två flickor som blir tonåringar övervakade av dominanta fäder och storebröder, i skuggan av det stora stålverket, arbetslöshet och kriminalitet i Italien på 90-talet.

"Den odödliga Henrietta Lacks" av Rebecca Skloot (Leopard).

En upprörande faktabaserad berättelse om kvinnan bakom HeLa-cellen. Den första cell som kunde odlas i provrör, som revolutionerade cancerforskningen världen över, var orsaken till flera stora farmakologiska företag med miljardomsättning och resulterade i sex nobelpris. Men Henrietta Lacks familj fick inget veta. Som svart arbetarklass i utkanten av samhället har ingen av dem någon sjukförsäkring.

"Ta hand om min mor" av Kyung-Sook Shin (Norstedts).

En koreansk kvinna försvinner spårlöst på centralstationen i Seoul. Hon är mor till tre barn som alla tagit henne för given. Först när hon inte längre finns inser de vad de förlorat. Bottenlöst sorglig, och väldigt bra.

"Ximen Nao och hans sju liv" av Mo Yan (Tranans förlag).

En burlesk skröna om hur en godsägare dör och återföds som åsna, tjur och gris. Ur denna djurhamn följer han Kinas utveckling - stora språnget, kulturrevolutionen. Om någon påstår att Mo Yen inte är "tillräckligt kritisk" till den kinesiska regimen - säg till dem att läsa hans böcker.

"Korntäppa" av Gerald Murnane (Albert Bonniers Förlag).

"Varför håller man på" av Fredrik Sjöberg (Albert Bonniers Förlag).

"Vi kom över havet" av Julie Otsuka (Albert Bonniers Förlag).

"En antisemits memoarer" av Gregor von Rezzori (2244).

"De odödliga optimisternas klubb" av Jean-Michel Guenassia (Norstedts).

■ KARIN LUNDQUIST

"En storm kom från paradiset" av Johannes Anyuru (Norstedts).

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg (Albert Bonniers förlag).

De två Augustnominerade skönlitterära böckerna En storm kom från paradiset och Ett kort uppehåll på väg till Auschwitz handlar båda om invandrade fäder, varsamt och kärleksfullt berättade om av deras söner. Båda författarna säger att deras tidigare verk bara varit förövningar.  Göran Rosenberg utsågs till årets Augustprisvinnare men det hade lika gärna kunnat vara Johannes Anyuru eller att de fått dela priset.

"ABC å allt om D" av Nina Ulamaja (Bonnier Carlsen).

Människans viktigaste uppfinning är alfabetet och det kan vi tacka kananéerna för, skriver Nina Ulmaja i sin  ABC å allt om D som blev Augustvinnaren i barn- och ungdomsklassen. I hennes allåldersbok får man veta så gott som allt om världens olika alfabet, tecken och språk på ett mycket lustfyllt och kunnigt sätt.

"Smärtan" av Marguerite Duras (Modernista).

Äntligen har Marguerite Duras alla verk kommit i nyutgåva och det är bara att låta sig drabbas av hennes fantastiska språk och genomskinliga texter om uppväxten i Indokina, krigets alla fasor och tvångsmässigheten i ett kärleksförhållande. 

"Den dag jag blir fri" av Lawen Mohtadi (Natur & Kultur). 

Katarina Taikon har inte fått det erkännande hon är värd, skriver Lawen Mohtad i sin biografi om henne. Hon var lika viktig för romerna i Sverige som Martin Luther King för de svarta i USA. Det är en upprörande och intressant läsning om en stridbar romsk  kvinna som tidigt vågade sätta fingret på orättvisorna, fördomarna och förljugenheten i det svenska samhället, skriven på ett föredömligt klart och tydligt språk.  

"Sörja för de sina" av Kristina Sandberg (Norstedts).

"Lyckliga i alla sina dagar" av Nina Björk (Wahlström & Widstrand).

"Stål" av Silvia Avallone (Natur & Kultur).

"Juni" av Julia Thorell (Kartago förlag).

"Jordens medelpunkt" av Anneli Furmark (Kartago förlag).

■ LARS LANDSTRÖM

"Ensam i Berlin" av Hans Fallada (Lind & Co).

Hans Falladas roman handlar om motstånd mot nazismen i 1940-talets Berlin. Fallada var en tysk självförbrännande författare som dog några månader efter att ha skrivit den här romanen. En roman som nu återupptäcks och utnämns till mästerverk.

"Ingenbarnsland" av Eija Hetekivi Olsson (Norstedts).

Hetekivi Olsson skriver med ilska och vrede om hur det var att växa upp som finskt invandrarbarn i förorten. Hon har ett språkligt och stilistiskt driv som är på en mycket hög nivå.

"Det är svårt att vara Elvis i Uppsala" av Nina Hemmingsson (Kartago förlag).

Nina Hemmingsson är en serieskapare som uttrycker sig i text och bild på ett sätt som inte liknar någon annan. Hon är mycket skicklig tecknare men har en märklig förmåga att ladda sin bilder med en känsla man nästan kan ta på.

4. "Ellen Key" av Ronny Ambjörnsson (Albert Bonniers Förlag).

Ellen Key var före sin tid i många avseenden. En stor europeisk intellektuell innan uttrycket ens fanns. Ronny Ambjörnssons bok berättar om henne på ett berömvärt sätt.

"August Strindberg - ansikten och öde" av Elena Balzamo (Atlantis).

Det kommer alltid många böcker om och av August Strindberg. 100 år efter hans död kom extra många böcker. Den rysk-franska litteraturforskaren Elena Balzamos försök att visa upp den inre logik som trots allt fanns i hans brokiga författarskap var en av de bästa.

"Tyra Lundgren" av Marika Bogren (Carlssons bokförlag).

"All I want for christmas is planekonomi" av Sara Granér (Galago).

"Den lyckligaste av alla ensamheter" av Steinar Opstad (Ellerströms).

"Felix och tidsmaskinen" av Johan lööf (Kartago förlag).

"Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz  (Albert Bonniers förlag).

Vilka tycker du är årets bästa böcker? Skriv en kommentar!