Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebeller tog över oljekällor

Annons

Striderna fortsätter i staden Malakal i det oljerika norra Sydsudan. Rebeller kontrollerar nu flera oljekällor.

Afrikanska ledare mötte president Salva Kiir för att diskutera en lösning på krisen.

Minst 90 000 människor har flytt sina hem de senaste tio dagarna sedan strider brutit ut mellan trupper lojala med president Salva Kiir och rebeller som stöder avsatte vicepresidenten Riek Machar.

Det har varit för farligt att gå ut. Striderna har varit intensiva. Samtidigt är befolkningen i Malakal i stort behov av läkarvård. Det handlar om flera hundra som behöver akut vård, säger Melker Måbeck, delegationschef för Röda Korset i Sydsudan, som befinner sig i huvudstaden Juba där striderna var intensiva förra veckan.

Hur många som dödats under de nu uppblossande striderna är ännu oklart. En FN-talesman uppskattade tidigare i veckan antalet döda till flera tusen.

Även i den viktiga staden Bor pågår fortfarande strider. Bentiu - också viktig för oljeexporten - ska åter kontrolleras av regeringsstyrkor, men Machartrogna styrkor finns kvar, enligt FN.

Hjälporganisationer behöver snabbt 166 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) de kommande tre månaderna för att hjälpa civila i Sydsudan, bedömer FN.

Macharlojala rebeller har tagit kontroll över flera oljekällor i delstaten Unity, där oljeproduktionen tidigare i veckan stängdes av på grund av strider.

Vi är rädda att de kan orsaka skador på anläggningarna och miljön, säger oljeminister Stephen Dhieu Dau på telefon till Reuters.

I huvudstaden Juba mötte presidenten sin kenyanske kollega Uhuru Kenyatta och den etiopiske premiärministern Hailemariam Desalegn som ska hjälpa till medla för att förhindra att Sydsudan bryter samman i inbördeskrig.

Även Kina, som har betydande oljeintressen i Sydsudan, skickar ett sändebud till Afrika för att få till stånd samtal mellan Kiir och Machar.

Mer läsning

Annons