Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebeller klara för förhandlingar

Annons

Sydsudans stridande parter anlände i dag till Addis Abeba i Etiopien för att förhandla fram en lösning på konflikten som hittills har kostat mer än 1 000 människor livet. Men något eldupphör inför samtalen går rebellerna inte med på.

Medan sydsudanesiska regeringsföreträdare och rebeller under nyårsdagen samlades i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba uppgav diplomatkällor för nyhetsmedier på plats att formella samtal om vapenvila väntas inledas i morgon.

Rebellernas förhandlare ville inte ger några kommentarer när de gick in på Sheraton hotell, där samtalen ska föras.

Sydsudans president Salva Kiir deklarerade samtidigt undantagstillstånd i två av landets delstater, uppgav regeringen på sitt officiella Twitterkonto, enligt Reuters.

"President Kiir har deklarerat undantagstillstånd i staterna Unity och Jonglei" står det i meddelandet.

De båda delstaterna har varit i fokus i striderna mellan regeringen och rebellerna, som pågått sedan mitten av december då strider bröt ut i huvudstaden Juba.

Rebelledaren och förre vicepresidenten Riek Machar har sedan tidigare förkastat förslag om direkta samtal med sin rival, president Salva Kiir. I stället har han skickat ombud till samtalen i Etiopien. Presidenten har å sin sida beskrivit kriget som "meningslöst" och utesluter att regeringen skulle del a makten med rebellerna.

Spänningarna har stigit sedan i juli, då President Salva Kiir sparkade Machar som anklagat honom för att vara diktatorisk. Kiir har i sin tur anklagat Machar för att försöka genomföra en statskupp.

Gårdagens intensiva strider i den strategiskt viktiga staden Bor är de senaste i den mer än två veckor långa konflikten i Sydsudan. Bors borgmästare bekräftade i dag att staden sedan gårdagen kontrolleras av Riek Machras trupper.

Ja, de (rebellerna) har tagit Bor, säger borgmästare Nhial Majak Nhial till Reuters.

Enligt Nhial, som själv befinner sig i huvudstaden Juba 19 mil söder om Bor, gjorde regeringssoldaterna i går ett "taktiskt tillbakadragande" till en plats tre kilometer söder om Bor.

Mer läsning

Annons